Fysik

STRØM / INDUKTION

23. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Skal op til terminsprøv efter jul, så jeg håber nogen kan hjælpe, tak på forhånd!

Hvad kan man lave under emnet "transformation"?

det vil være bedst, hvis forsøgene var lidt store, altså at det ikke er 1 minuts forsøg, men i er velkommen til at skrive alle de forsøg i kan komme i tanker om?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. december 2013 af hesch (Slettet)

Som noget nyt ( i stedet for den traditionelle transformator ), kan du jo lave en Boucherot transformator ( Bt ).

Den består af en spole og kondensator sat i serie. Du  belaster Bt'en med en ohmsk modstand, der sættes i parallel over kondensatoren, og igennem modstanden vil der nu løbe en konstant vekselstrøm uanset modstandens værdi. Så uanset om du belaster Bt'en med 100Ω, 10Ω eller kortslutter den, vil der løbe den samme belastningsstrøm, f.eks. 1A.

Man brugte en sådan Bt i biografer i gamle dage, hvor man anvendte kulbuelamper i filmfremviseren. Som filmen skred frem, blev kulelektroderne brændt kortere ( lysbuen længere ), men med en Bt sikredes en konstant strøm gennem lampen, og lysstyrken bevaredes.

Man kan sige, at forsøget nu går ud på at generere konstant strøm ved anvendelse af en selvinduktion ( og en kondensator ). Du kan f.eks. lade belastningen bestå af en modstand og en glødepære sat i serie. Selvom du varierer modstanden, vil pæren lyse konstant

PAS PÅ: Den konstante strøm opretholdes naturligvis ved, at Bt'en automatisk varirerer spændingen som funktion af en varierende modstand. Derfor må du aldrig spændingsforsyne Bt'en, hvor denne er ubelastet, da den så genererer en meget høj spænding, der givetvis vil få kondensatoren til at eksplodere. Husk, at

U = R * I, hvor I er konstant.


Svar #2
23. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

kan du ikke komme med andre forsøg end det, forstod ærligt intet ;)


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. december 2013 af hesch (Slettet)

Men du kan jo også blot google:   forsøg transformation     ( masser af links ).


Svar #4
23. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

ok, men hvordan laver man sin egen transformator


Brugbart svar (1)

Svar #5
23. december 2013 af hesch (Slettet)

#4: Man "skaffer sig" en transformatorkerne, spoleform, lakisoleret tråd, isolerende mellemlægspapir ( mellem de to viklinger ).  Det kan købes i en elektronikforretning, ( hvis skolen ikke har ). Gå ind og sig, at du skal lave en transformator på f.eks. 50W, 230/24V. Så finder de delene.

Man anvender så tranformatorformlen:

U = 4,44*f*N*A*B,  f=frekvens, N = vindingstal, A=kernens middeltværsnitsareal ( induktionsvej ), B = magnetisk induktion ( anvend 1,2 Tesla for en mindre transformator ). Der skal lige regnes på, om vindinger kan være i kernens "vinduer".

Så vikler man pænt, afisolerer trådenderne, og lodder dem fast til terminalerne på spoleformen. Man samler så kernen omkring spoleformen.

Færdig.

Teori:  Beregn ledningstab og jerntab  ( ≈ ledningstab ).

Forsøg:  Vis at den virker efter beregningerne, mål driftstemperatur ( efter nogen tids fuldlast ). Temperatur må ikke overskride lakisoleringens klassifikation, f.eks. 85º.


Svar #6
23. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

er det folkeskoleniveau? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. december 2013 af hesch (Slettet)

Næ, men din profil siger, at du er 20 år. Så jeg regnede med, at du var ude over folkeskolen.


Svar #8
24. december 2013 af nejmenmenmen (Slettet)

Har du ellers nogle gode hurtige forsøg, jeg går i 9.klasse ;)


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. december 2013 af hesch (Slettet)


Skriv et svar til: STRØM / INDUKTION

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.