Kemi

PH-beregning

23. september 2007 af per-sempre (Slettet)
Hej alle sammen...

Jeg har problmer med følgende opgave.. og aner ikke hvad jeg skal gøre:

Benzoesyre C6H5COOH bruges sm konserveringsmiddel i f.eks. frugtjuice, hvor det hæmmer væksten af mikroorganismer. Syren reagerer med vand efter følgende reaktionsskema:

C6H5COOH(aq) + H2O(l) <<>> C6H5COO-(aq) + H3O+(aq)

a) Beregn pH for en opløsning, hvor stofmængdekoncentrationen af benzoesyre er 0,010M ( vurder ud fra Ks, om der er tale om en svag syre, en middelstærk syre eller en stærk syre)


b) 25,0 mL 0,010M benzoesyre tilsættes 17,0 mL 0,012 M NaOH. Beregn blandingen pH. (tænk over, hvad blandingen efter tilsætning af NaOHindeholder)


c) Beregn forholdet mellem de aktuelle koncentrationer af benzoationer C6H5COO- og benzoesyre i en juice med 1) pH = 4,0 og 2) pH = 6,0

Den konserverende effekt skyldes benzoesyren.

d) Ved hvilken af de to pH-værdier har opløsningen den største konserverende effekt? Svaret skal begrundes.


På forhånd mange tak..

Brugbart svar (10)

Svar #1
23. september 2007 af mathon


Benzoesyre C6H5COOH's pKs = 4,2 --> svag syre

a)
pH = 1/2*[pKs-log(Cs)] hvor Cs er den formelle syrekoncentration

pH = 1/2*[4,2-log(0,010)] = 3,1, hvoraf


b) 25,0 mL 0,010M benzoesyre tilsættes 17,0 mL 0,012 M NaOH

25,0 mL 0,010M C6H5COOH indeholder n = 0,010*mmol/mL*25*mL = 0,250 mmol

17,0 mL 0,012 M NaOH indeholder n = 0,012*mmol/mL*17*mL = 0,204 mmol

C6H5COOH + NaOH --> C6H5COONa + H2O

1 mol C6H5COOH ækvivalerer 1 mol NaOH --> i mængdeforholdet 1:1

0,204 mmol NaOH ækvivalerer 0,204 mmol C6H5COOH
overskydende mængde C6H5COOH: (0,250-0,204)mmol = 0,046 mmol

Disse 0,046 mmol C6H5COOH befinder sig i (25,0+17,0)mL = 42 mL

c(C6H5COOH) = 0,046*mmol/(42*mL) = 0,001095 mmol/mL = 0,001095 mol/L = 0,001095 M

pH = 1/2*[4,2-log(0,001095)] = 3,58029 = ca. 3,6

Brugbart svar (3)

Svar #2
23. september 2007 af mathon


c)

benyt

pH = pKs + log([6H5COO^(-)]/[6H5COOH])

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2007 af mathon

6H5COO^(-) --> C6H5COO^(-)

Skriv et svar til: PH-beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.