Matematik

Annuitet - forudbetalt

03. april 2008 af toaak (Slettet)
Jeg skal bruge noget hjælp til at finde en formel som kan bruges til at beregne hvor meget der årligt kan udbetales fra en opsparing over en given periode.

Jeg kan beregne det på lommeregne men vil gerne kende formlen bag:

mit regnestykke:

Opsparing (PV): kr. 100.000
Rente (I/Y): 5 %
Terminer (N): 10
Årlig udbetaling (PMT): 12.333,77

Altså kan der nedspares kr. 12.333,77 pr. termin, og opsparingen vil være brugt efter 10 terminer.

Bemærk formlen skal FORUDBETALT.

Hvordan kan jeg beregne det med en formel??

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. april 2008 af mathon

100.000 kr ført 10 år frem. (100.000 kr)*1,05^10 = 162.889,46 kr

annuitetsudtryk
162.889,46 = A10 = (y/0,05)*[1,05^10 - 1], hvoraf

(y/0,05)*[1,05^10 - 1] = 162.889,46
og
y = 162.889,46*0,05/[1,05^10 - 1] = 12.950,46

en nuværende kapital på 100.000 kr kan nedspares med 12.950,46 kr årligt i 10 år, før den er forbrugt

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. april 2008 af mathon

tekstforbedring:

et nuværende indestående på 100.000 kr - forrentet med 5% p.a. - kan nedspares med 12.950,46 kr årligt i 10 år, før det er forbrugt

Svar #3
03. april 2008 af toaak (Slettet)

Til Mathon:
tak for dit bud, Jeg er dog ikke enig i din beregning da du beregner en efterbetalt annuitet, altså hvor det forudsættes at opsparingen forrentes i et år før den første ydelse udbetales.

Jeg skal bruge den FORUDBETALT, dvs. at der udbetales i starten af den første termin. Jeg er sikker på at mit beregnede beløb på kr. 12.333,77 er korrekt, men mangler formlen

Brugbart svar (0)

Svar #4
03. april 2008 af mathon

alt tilbageskrives med 1 år
(12.950,46 k)*1,05^(-1) = 12.333,77 kr

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. april 2008 af mathon

annuitetsudtryk
100.000*1,05^9 = A10 = (y/0,05)*[1,05^10 - 1], hvoraf

(y/0,05)*[1,05^10 - 1] = 100.000*1,05^9
og
y = (100.000*1,05^9)*0,05/[1,05^10 - 1] = 12.333,77

Svar #6
03. april 2008 af toaak (Slettet)

Perfekt !!! tak for hjælpen

Skriv et svar til: Annuitet - forudbetalt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.