Fysik

Gitter-opgave

26. november 2008 af Eventyrligheden (Slettet)

Hejsa. :-)
Jeg sad lige og gik i stå midt i en fysikopgave. Jeg håber på lidt hjælp herinde fra, da jeg tidligere har haft stor gavn af jeres hjælp!

Opgaven lyder:
"Lys fra en spektrallampe med grundstoffet cadmium sendes vinkelret ind mod et gitter med 600 spalter pr. mm. På figuren er beliggenheden af de fem kraftigste linjer i det synlige område antydet.
Beregn ud fra tabelværdierne for bølgelængderne afbøjningsvinklen for hver af de viste spektrallinjer"

Jeg er godt klar over, at I ikke kan se den medfølgende tegning, men der er stråler til både højre og venstre. Jeg tænkte, om jeg kunne få et clue i stedet for og en formel, for så kan jeg muligvis selv regne opgaven. Og så ved jeg ikke, hvor jeg kan få den der tabelværdi fra - eventuelt nogen, der har den?

Tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2008 af mathon

se


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2008 af Jerslev (Slettet)

 #0: Du skal benytte gitterligningen. :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
26. november 2008 af mathon

se
http://peecee.dk/upload/view/134353


Svar #4
26. november 2008 af Eventyrligheden (Slettet)

#2: Jeg har en gitterligning for bølgelængden, der hedder:
Lambda = (d * sin(On))/n
On = Afbøjningsvinklen for n'te ordens pletten.

Hvordan finder jeg afbøjningsvinklen? :s Den står ikke nogen steder, og det er ret upræcist at skulle til at måle ud fra en skitse. Og hvordan finder jeg n?


Brugbart svar (2)

Svar #5
26. november 2008 af mathon

gitterligningen

d*sin(θn) = n*λ

θn = sin-1(n*λ/d) = sin-1(n*λ/(1/(600 mm)))
....................................................................

Cd's synlige spektrallinjer:

326 nm
361 nm
468 nm
509 nm
644 nm


Svar #6
26. november 2008 af Eventyrligheden (Slettet)

#5: TAK! :-)


Brugbart svar (2)

Svar #7
26. november 2008 af mathon

rettelse
θn = sin-1(n*λ/d) = sin-1(n*λ/(1/(600 mm)))

θn = sin-1(n*λ/d) = sin-1(n*λ/((1 mm)/600)) = sin-1(n*λ/((106 nm)/600))


Skriv et svar til: Gitter-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.