Fysik

Optisk gitter

28. marts 2014 af BombeGirl (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej er der nogle der kan fortælle mig hvad der sker når en laser lyser igennem et gitter, og hvorfor der kommer de forskellige ordner, og hvad konstruktiv og destruktiv interferens har med det og gøre?

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. marts 2014 af mathon

Steder hvor lysvejsforskellen er et lige antal halve bølgelængder = et helt multipla = n • λ af bølgelængden er der konstruktiv interferens.

                         

                             lysvejsforskel                       lysvejsforskel
                              trigonometri                 konstrukktiv interferens
                             d\cdot \sin(\theta _n)\; \; \; =\; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; \; n\cdot \lambda

Steder hvor lysvejsforskellen er et ulige antal halve bølgelængder, er der destruktiv interferens.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. marts 2014 af mathon

De geometriske steder for de punkter, der opfylder #1
ligger på hyperbelgrene, hvis grafer i kort afstand bag gitteret approximeres til deres asymptoter, som træffer en bagvedliggende skærm, der modtager smalle bånd af konstruktivt interferensforstærket lys i distinkte retninger:

                                     \theta _n=\sin^{-1}\left ( \frac{n\cdot \lambda }{d} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. marts 2014 af mathon

Den nærmere bestemmelse af bølgefronterne efter gitterpassagen følger Huygens princip:

Ethvert punkt af en bølgefront tænkes at være centrum for udbredelse af elementarbølger. Bølgefronten til et senere tidspunkt kan findes ved superposition af elementarbølgerne, idet deres fælles bølgefront vil danne den resulterende bølgefront.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. marts 2014 af mathon

se

Vedhæftet fil:gitter_illustration.doc

Skriv et svar til: Optisk gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.