Matematik
Linjeintegraler
Jeg har at v(x,y) = (x*y^2)*i + (x^3)*j og jeg vil gerne finde linjeintegralet - den går således: (4,7);(6,5);(1,1)
Jeg har kun regnet med lukkede linjeintegraler så jeg er lidt i tvivl om fremgangsmetoden, idet x og y værdien også begge ændrer sig samtidigt
Jeg bliver ved at ville dele integralerne op i x og y værdier så
For x: integralet fra 4 til 6 af x*y^2 dx minus (idet den bevæger sig tilbage på x-aksen) integralet fra 6 til 1 af x*y^2 dx
For y: minus (idet den bevæger sig nedad) integralet fra 7 til 5 af x^3 dy minus (af samme grund) integralet fra 5 til 1 af x^3 dy
Er det helt hen i vejret eller jeg på den rette vej?
På forhånd tak for hjælpen :)
Svar #1
29. marts 2014 af Andersen11 (Slettet)
Lav en parameterfremstilling for liniestykket fra (4,7) til (6,5) og en anden for liniestykket fra (6,5) til (1,1) .
Linieintegralet er så
L = t1∫t2 v(x(t),y(t)) · |dr/dt| dt
Svar #2
30. marts 2014 af came (Slettet)
Nu har jeg prøvet at regne den ud. Det giver mening i mit hoved, men er det korrekt?
Jeg har at vx=x*y2 og vy=x3
Jeg starter med at finde fra (1,1) til (6,5) og bruger c ∫v(x,y)dx =a ∫b ∇(x(t),y(t)) * sqrt( (dx/dt)2 * (dy/dt)2 ) dt
= a∫b vx(t) dx +a ∫b vy(t) dy
Jeg vil altså omskrive vx=x*y2 og vy=x3, således af de afhænger af en fælles parameter t. Jeg antager at linjen fra (1,1) til (6,5) er lineær. Hermed kan jeg sige at: x=t og y=a*y+b, hvor jeg finder a og b:
a = (y2-y1) / (x2-x1) = (5-1) / (6-1) = 4/5 og b = y1-a*x1=1-(4/5)*1 = 1/5
Dermed har jeg at: y = 4/5 *t + 1/5
Jeg erstatter x og y med t, dx, dy og dt og husker at grænserne for t bliver grænserne for x da t=x:
vx = t * ((4/5)*t+(1/5))2 (kommer fra at vx=x*y2)
vy=x3=t3
dx/dt=1 da x=t og dermed dx=dt
dy/dt=4/5 (kommer af 4/5 * t + 1/5 differentieret i forhold til t) og hermed fås at dy= 4/5 * dt
Hermed ender vi med:1 ∫6 t * ((4/5)*t+(1/5))2 dt + 1 ∫6 t3 * 4/5 dt = 489,83
Da linjen nu skifter retning vil jeg så finde et nyt t fra (6,5) til (4,7). Jeg antager igen at den er lineær finder a og b:
a = (7-5)/(4-6) = -1 og b = 5 - -1*6 = 11
Hermed fås: y = -1*t + 11
vx = t * (-1*t+11)2
vy = t3
dx/dt=1 dvs dx=dt
dy/dt=-1 dvs. dy = -1*dt
Hermed fås:
6 ∫4 t * (-1*t+11)2 dt +6 ∫4 ( - t3) dt = -95.33
Kan det passe at jeg får en negativ værdi her? Er det samlede linjeintegrale så 489,83 - 95,33 = 394,5?
Skriv et svar til: Linjeintegraler
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
