Fysik

Kvantefysik - hjælp! :-)

02. april 2014 af sashacassandra (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, jeg er lidt i tvivl om nogle opgaver da jeg har været syg under det meste af "Kvantefysik"-forløbet. :-)
Opgave 1. 
En stjerne har overflade temperaturen 3500 grader celcius.
a) Bestem farven af stjernen.

- Her skal jeg have fat i Stefan Boltzmans lov, ikke? 
Så den kommer til at hedde I = 5,67* 10^-8 W/m^2 *K^4 * 3773,2 K^4 ? Men hvad så, hvordan finder jeg farven her?

I emissionsspektret fra stjernen observeres tydeligt manglende farver ved henholdsvis 447nm, 502nm og 588nm.

b) Udregn de tilhørende fotonenergier.

c) Bestem det primære indhold af stjernes atmosfære.

 - Her er jeg helt blank? 

Opgave 2

I et katoderør er en spændingsforskel på 120 000 V mellem katode og anode.

a) Udregn, hvilken strålingstype der bliver udsendt fra røret.

b) Beregn den relativistiske masse af en udsendt foton fra røret.

Opgave 3

For en bil på 1200 kg bestemmes massemidtpunktet med en usikkerhed på 1,00 u(unit)m

Bestem den mindste usikkerhed på bilens hastighed, og kommentér resultatet.

- Håber i har tid til at hjælpe med lidt af det, selvom det er en stor mundfuld. På forhånd, tusinde tak. :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. april 2014 af Gandhara (Slettet)

A)

Brug Wiens Forskydningslov


Brugbart svar (0)

Svar #2
02. april 2014 af Gandhara (Slettet)

B)

E=h*f

Hvor f er:

f=c/lambda


Svar #3
02. april 2014 af sashacassandra (Slettet)

Hvad er c? :-) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
02. april 2014 af Gandhara (Slettet)

C)

Har slået på i databog. Det er helium som indeholder de nævnte 3 bølgelængder i sit absoptionsspektrum. Stjernens atmosfære indeholder altså meget helium.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. april 2014 af Gandhara (Slettet)

lysets hastighed i vakuum


Svar #6
02. april 2014 af sashacassandra (Slettet)

Nej undskyld min formulering - Mener hvad er c i f= c/lambda :-)


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. april 2014 af Gandhara (Slettet)

c er lysets hastighed. Formlen for frekvens er:

f=v/lambda

Men vi ved at elektromagnetiske bølger bevæger sig med lysets hastighed, c. Derfor er v=c i denne opgave.


Skriv et svar til: Kvantefysik - hjælp! :-)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.