Matematik

Bestem tallene a og b

07. april 2014 af Esterificering (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvad skal jeg gøre her ?

spørgsmål: Tabellen viser antallet af laks f(x) og x er antal af år efter 2002

Skema er vedlagt

a, Bestem tallet a og b

b, bestem f(12)

Vedhæftet fil: image.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. april 2014 af peter lind

Den første observation afviger noget fra de andre. Lav lineær regression på de data evt med undladelse af den første med begrundelse for, hvorfor du gør det. Lav evt. et plot af punkterne


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. april 2014 af SuneChr

Lav lineær regression på de fire værdisæt.
Af forskriften
f (x) = ax + b
skal så beregnes
f (12) = 12a + b


Svar #3
07. april 2014 af Esterificering (Slettet)

Så i vil anbefale at tegne de angivne punkter og indtegne en tendens linje.
og så aflæser man skæring med y-aksen (b) ?

Men hvilke punkter skal jeg bruge for at beregne hældningskooficienten? hvis altså jeg skal bruge den ''normale'' formel: \frac{\bigtriangleup y}{\bigtriangleup x}


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. april 2014 af peter lind

vælg nogle let læselige punkter på grafen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. april 2014 af SuneChr

Der er da intet i vejen for at lave lineær regression på de fire værdisæt.
En forskrift i Excel giver
f (x)  =  59,9·x + 73,9       (R2 = 0,988 viser en god troværdighed).

(# 1)   Man må vel ikke, i en regression, undlade dele af observationssæt?


Svar #6
07. april 2014 af Esterificering (Slettet)

Det samme resultat får jeg fra min CAS-lommeregner. (sjovt nok)

Men indsætter jeg så bare 12 på x'es plads, for at regne f(12) ud ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. april 2014 af SuneChr

# 6
Ja.   # 2

peter lind → # 5 sidste linje


Svar #8
07. april 2014 af Esterificering (Slettet)

Mange tak skal i have de herre! Det er vidst alt hvad jeg skal bruge.

God aften


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. april 2014 af peter lind

#5 Jo man udelader observationer i praksis. Dels foregår der et omfattende datakontrol, hvor data bliver fjernet hvis de ser mistænkelig ud. Del bliver de fjernet hvis man efter regressionen se nogle data der er afstikkende. Sådanne data kan have stor indflydelse på resultet I det virkelige liv er der altid fejl i data


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. april 2014 af SuneChr

# 9   Tak for svar.
I den aktuelle opgave er regression på alle værdisæt sikkert OK. Der ville nok have været en bemærkning i opgaveteksten, hvis data (måske) skulle have været udeladt.


Skriv et svar til: Bestem tallene a og b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.