International økonomi

Flydende valuta og fastkurs-korrekt forstået

14. april 2014 af 123434 - Niveau: C-niveau

Flydende valuta

Kursen på valutaen afhænger af udbud og efterspørgsel på den pågældende valuta

Hvis efterspørgslen på en valuta er høj, vil den stige. Hvis f.eks. USA handler meget med England, skal de betale England i pund. Punden stiger fordi, at amerikanerne gerne vil have punden/efterspørgslen er høj. 

Hvis efterspørgslen på en valuta er lav, vil den falde. Når punden er steget meget vil f.eks. USA ikke handle i samme grad med England, da det er dyrt. Efterspørgslen falder, og den britiske pund bliver mindre værd.

Fast valutakurs

Valutaen koster nogenlunde det samme hele tiden, med få udsving. 

Danmark fører fastkurspolitik for euroen. Man skal cirka betale 1 euro for 7,5 krone. Det er meget fast, med kun få udsving. Vores formål med fastkurspolitiken er at undgå inflation, så vi undergår prisstigninger. F.eks. hvis Danmarks priser stiger mere end de europæiske priser, vil det skade vores konkurrenceevne, og vi vil få sværere ved at eksportere vores varer.. Med fastkurspolitiken undgår vi dette. 

Nationalbanken køber eller sælger danske kroner for at vedligeholde bytteforholdet mellem euro og den danske krone. 

Nationalbanken kan få kronen til at falde ved at købe euro. Når vi køber euro for kroner, stiger efterspørgslen på euro, og udbuddet af kronen stiger. Når udbuddet stiger, vil prisen falde. Fordi udbuddet af kroner stiger, falder prisen på kronen

Nationalbanken kan få kronen til at stige ved at købe euro. Nationalbanken har også dollars og euro i reserve, og ikke bare danske kroner. Nationalbanken køber kroner for dollars og euro, dermed stiger efterspørgslen på kronen. Når efterspørgslen stiger, stiger prisen også. Efterspørgslen på kronen stiger og prisen stiger også.

En fast valuta er en klar fordel. Køber og sælger ved, at varen koster nogenlunde det samme i morgen, som den gjorde i går. 

Har jeg forstået det med flydende valutapolitik ordentligt?

God ferie. 


Skriv et svar til: Flydende valuta og fastkurs-korrekt forstået

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.