Matematik

Megapixel - hjælp!

21. april 2014 af JulieM13 (Slettet) - Niveau: 8. klasse

*Jeg har allerede haft oplagt et andet oplæg om dette, men da jeg håber på at få flere metoder til udregningen, skriver jeg den igen. 

Opgaveteksten lyder:

Jesper overvejer kameraer der tager billede på 6 megapixel, 10 megapixel og 12 megapixel. 

Bestem højde og bredde i megapixel for disse tre billedstørrelser, når forholdet mellem højde og bredde stadig er 1800:1200 (stadig* var med henblik på sidste opgave)

Hvordan får jeg løst denne opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvis bredden kaldes b, er højden h = 1,5b , så der skal gælde

        1,5b·b = 6.000.000 , 10.000.000 , eller 12.000.000

Løs ligningen i b for hver af de tre værdier på højre side.

Forklaringen stemmer ganske med forklaringen i din anden tråd

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1469681

Det er bedst at holde diskussionen til én tråd. Undgå at starte den samme diskussion i flere tråde.


Svar #2
21. april 2014 af JulieM13 (Slettet)

#1

Hvis bredden kaldes b, er højden h = 1,5b , så der skal gælde

        1,5b·b = 6.000.000 , 10.000.000 , eller 12.000.000

Løs ligningen i b for hver af de tre værdier på højre side.

Og hvordan får man løst ligningen så?


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Isoler b2 . Når man kender b2 , finder man b ved at uddrage kvadratroden.


Svar #4
21. april 2014 af JulieM13 (Slettet)

#3 

Men hvorfra får højden et b? Altså 1,5(b?) 


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

h*b = 6

h/b = 1800/1200 ( = 1,5 )

Du har to ligninger med to ubekendte. Hvis vi nu isolerer h i nummer to ligning, får vi

h = 1,5b

som vi indsætter i første ligning

1,5b2 = 6  <=>

b = 2

Vi kan nu finde h fra den første ligning

h*b = 6  <=>

h = 6/b

Med b=2 indsat finder vi

h = 6/2 = 3

 

 

 


Svar #6
21. april 2014 af JulieM13 (Slettet)

#5 

Arh, okay! Tusinde tak for hjælpen til jer begge!


Svar #7
21. april 2014 af JulieM13 (Slettet)

#5

h*b = 6

h/b = 1800/1200 ( = 1,5 )

Du har to ligninger med to ubekendte. Hvis vi nu isolerer h i nummer to ligning, får vi

h = 1,5b

som vi indsætter i første ligning

1,5b2 = 6  <=>

b = 2

Vi kan nu finde h fra den første ligning

h*b = 6  <=>

h = 6/b

Med b=2 indsat finder vi

h = 6/2 = 3

Du fandt ud af, at b var 2. Hvordan fandt du ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

1,5*b2 = 6  <=>

b2 = 6/1,5 = 4  <=>

b = √4 = 2


Skriv et svar til: Megapixel - hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.