Matematik

Ortogonale polynomier

24. april 2014 af Rasmusronaldo (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Er der nogle som kan hjælpe med denne opgave? Jeg har problemer med at bestemme det indre produkt af funktioner, for så at kunne bestemme konstanterne.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. april 2014 af jnl123

Hvis f1 er orthognal med f2 skal de opfylde:

<f1(x), f2(x)> = 0

Så indsætter du bare f1 og f2 på p og q's pladser i det givne indre produkt.


Svar #2
24. april 2014 af Rasmusronaldo (Slettet)

Sådan at:

(1*(-1))*((a+x)*(-1)) + (1*(0))*((a+x)*(0)) + (1*(1))*((a+x)*1) = 0 ?

Eller er (-1), den værdi der skal indsættes istedet for x, så den første hedder:

(1*(a-1) + 0*(a) + 1*(a+1) = 0

a-1 + a+1 =0

2a= 0

a=0 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. april 2014 af jnl123

Hvad er:

f1(-1) = ?,    f1(0) = ?,    f1(1) = ?

f2(-1) = ?,    f2(0) = ?,    f2(1) = ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. april 2014 af jnl123

ja til det sidste :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. april 2014 af jnl123

.bortset fra at f1(0) = 1


Svar #6
24. april 2014 af Rasmusronaldo (Slettet)

Ja, så den bliver 3a=0 i stedet :)

f1 er vel bare 1 hele vejen ? da der ikke er noget x? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. april 2014 af jnl123

#6 lige præcis


Svar #8
24. april 2014 af Rasmusronaldo (Slettet)

Jeg får at a=0, b=2/3 og c=0 ? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. april 2014 af jnl123

b = -2/3 får jeg, men ellers det samme


Brugbart svar (1)

Svar #10
24. april 2014 af Andersen11 (Slettet)

Man kan gå lidt mere systematisk til værks. Begge opgaver er specialtilfælde af et indre produkt, der for et fast h > 0 er defineret ved

        <p,q> = p(-h)q(-h) + p(0)q(0) + p(h)q(h)

Sætter vi generelt

        p(x) = p2x2 + p1x + p0   ,   og    q(x) = q2x2 + q1x + q0 ,

har vi

        <p,q> = 2p2q2·h4 + 2(p2q0 + p1q1 + p0q2)·h2 + 3p0q0 .

I den første opgave er h = 1 , og de tre polynomier, der skal være parvis ortogonale, er

        f1(x) = 1 , f2(x) = a+x , og f3(x) = b + cx + x2 .

Betingelserne <f1,f2> = 0 , <f1,f3> = 0 , og <f2,f3> = 0 , fører derfor til betingelserne

        3·1·a = 0 ,      2·1·1 + 3·1·b = 0 ,     2·(1·c + a·1) + 3·a·b = 0 ,

dvs

        a = 0 , b = -2/3 , c = 0 .

I den anden opgave er h = 2, og ligningssystemet bliver da

        3·1·a = 0 ,      2·1·1·22 + 3·1·b = 0 ,     2·(1·c + a·1)·22 + 3·a·b = 0 ,

dvs.

        a = 0 , b = -8/3 , c = 0 .


Skriv et svar til: Ortogonale polynomier

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.