Fysik

Usikkerheder

27. april 2014 af came (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har en beregning, som hedder:

(1000 km s-1) / (70 ± 7 km s-1 Mpc-1)

Jeg er ikke sikker på hvilken usikkerhed jeg får mit resultat i. Hubble-parameteren (nævneren i brøken) har jo en usikkerhed på 10 %.

Jeg får mit resultat til at være 14.3 Mpc - vil min usikkerhed så være 10 % af det, altså 14.3 ± 1.43 Mpc eller ville det være ukorrekt?

På forhånd tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2014 af Jerslev (Slettet)

#0: En mulighed er at benytte ekstremerne som usikkerhed. Beregn derfor din værdi for H = 77 og H = 63 og benyt spredningen på dit resultat som usikkerhed.

Alternativt kan du benytte ophobninngsloven.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du skal kende usikkerheden på de 1000 km/s, og så skal du bruge Fejlophobningsloven:

Usikkerheden på en funktion f(x,y,z,....) er givet ved

s_{f}=\sqrt{(\frac{\partial f}{\partial x}\cdot s_{x})^{2}+(\frac{\partial f}{\partial y}\cdot s_{y})^{2}+(\frac{\partial f}{\partial z}\cdot s_{z})^{2}+.....}

hvor sx, sy, sz, ... er usikkerhederne på x, y, z, ....


Skriv et svar til: Usikkerheder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.