Fysik

Skråtkast

04. maj 2014 af snilo (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle sammen 

Jeg har lavet to opgaver, som omhandler skråtkast. Jeg ved, at de er rigtige, da  vi lavede dem i undervisningen, men jeg mangler forklaringer undervejs. Er der en der vil se min opgave. Jeg vil gerne sende den i en besked som dokument.

Det haster virkelig. Tak på forhånd. 


Svar #1
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Er der ingen, som kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du kan stille spørgsmål til konkrete opgaver her. Formuler hele opgaven sammen med en præsentation af din egen fremgangsmåde og løsning.


Svar #3
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Ja, men den er bare så lang, og der er så mange beregninger, at det ville tage en evighed at skrive det ind. Desuden er der en del figurer, som understøtter beregningerne. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du kan vel stille spm. til de steder, hvor du er i tvivl? Ellers vedlæg opgaven her.


Svar #5
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Her er den så

Vedhæftet fil:Fysikopgaver.docx

Svar #6
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Jeg er meget i tvivl om den sidste opgave, desuden mangler jeg forklaringer for hvorfor vi gør som vi gør i opgaven. 


Brugbart svar (1)

Svar #7
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

I opgaven om kanonen, har du besvaret opgavens spørgsmål?

Indlæg et koordinatsystem med begyndelsespunkt i det punkt på skråningen, der ligger lodret under kanonens munding. Hvis kanonens elevationsvinkel med vandret kaldes α , skal man finde skæringspunktet mellem de to linier

        x(t) = v0·cos(α)·t
        y(t) = -(1/2)·g·t2 + v0·sin(α)·t + y0   , hvor y0 = 1,4 m ,

og

        x(s) = cos(12º)·s
        y(s) = sin(12º)·s

For skæringspunktet (xp,yp) skal man så beregne afstanden

        d = yp / sin(12º) .

I spm a) er α = 52º . I spm b) skal man finde maksimum for d som funktion af α . I begge opgaver er v0 = 185 m/s .


Svar #8
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Jeg forstår det ikke helt, hvad er x(s) og y(s)? Hvilke to linjer er der tale om og hvorfor er det, at vi lige netop laver en lodret linje som hedder tan(12)*x?


Brugbart svar (1)

Svar #9
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ok, jeg mente kurven

        x(t) = v0·cos(α)·t
        y(t) = -(1/2)·g·t2 + v0·sin(α)·t + y0   , hvor y0 = 1,4 m ,

og den rette linie

        x(s) = cos(12º)·s
        y(s) = sin(12º)·s

Det sidste er en parameterfremstilling for skråningen.

Jeg forstår ikke, hvad du mener med en lodret linie som hedder tan(12)*x .


Svar #10
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Jeg vil virkelig gerne forstå det men jeg forstår det overhovedet ikke. Er mine beregninger forkerte? Kan du ikke skrive dine forklaringer i dokumentet, så jeg kan se hvad du helt præcist mener, hvorhenne?


Brugbart svar (1)

Svar #11
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Det ser ikke ud til at være forkert, men du har ikke beregnet afstanden op ad skråningen.

Jeg finder xp = 2821,4 m,  og så skal man beregne d = xp / cos(12º) .


Svar #12
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Hvordan finder jeg  maksimum for d som funktion af α?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

For eksempel ved at beregne d som funktion af α for en række forskellige værdier af α . Eller ved at beregne det analytiske udtryk for d(α) og løse ligningen d '(α) = 0 .


Svar #14
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Jamen hvordan beregner jeg det analytiske udtryk for d(α)?


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#14

Ved at finde skæringspunktet mellem linien, der beskriver skråningen, og kurven, der beskriver kuglens bane, som beskrevet i #7. Man skal løse ligningssystemet

        v0·cos(α)·t = cos(12º)·s ,
        -(1/2)·g·t2 + v0·sin(α)·t + y0 = sin(12º)·s .

Heraf får man, at s = v0·(cos(α)/cos(12º))·t , og dermed at t er løsning i 2.-gradsligningen

        -(1/2)g·t2 + v0·(sin(α-12º)/cos(12º))·t + y0 = 0 .

Man vælger her den positive rod tp og finder så

        xp = v0·cos(α)·tp ,

og dermed

        d = xp / cos(12º) = v0·(cos(α)/cos(12º))·tp


Brugbart svar (1)

Svar #16
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Opg 1. ser ud til at være korrekt. Man finder følgende udtryk for ymax :

        y_{\textup{max}}=\frac{v_{0}^{2}}{2g}+r+\frac{r^{2}g}{2v_{0}^{2}}

hvor v0 = 60km/h , r = 0,5·3,2m , g = 9,82 m/s2 .


Svar #17
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Jeg forstår ikke opgave 2 :(


Svar #18
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

I spørgsmål a for jeg afstanden til at være 2884,43 kan det passe?

I spørgsmål b er jeg helt blank 


Brugbart svar (1)

Svar #19
04. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Beregn først længden d op ad skråningen for α = 52º . Beregn dernæst d(α) som funktion af α og find maksimum for d. Længden op ad skråningen er hypotenusen i en retvinklet trekant med kateterne xp og yp , så

        d = xp / cos(12º) = yp / sin(12º) .


Svar #20
04. maj 2014 af snilo (Slettet)

Passer det så ikke med at længden d er: d = xp / cos(12º) = 2821,4/cos(12 º)=2884,43?

Vil du ikke nok hjælpe mig med at opstille funktionen d(α), jeg har ikke den fjerneste anelse om hvordan man gør?


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.