Fysik

Hjælp til idealgasligningen

04. maj 2014 af ulla7 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Er der nogle der kan hjælpe mig med vedhæftede opgave?


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2014 af peter lind

Brug at P1*V1+P2*V2 = P(V1+V2)


Svar #2
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

hvor har du den formel fra?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

phalVhal=nhalRT  <=>  nhal=phalVhal/RT

psluseVsluse=nsluseRT  <=>  nsluse=psluseVsluse/RT

 

Efter døren til hallen er blevet åbnet:

pny(Vhal + Vsluse) = (nhal + nsluse)RT

Indsæt udtrykkene for nhal og nsluse


Svar #4
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

kan du indsætte tallene for mig? 

for jeg forstår det ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

pny(Vhal + Vsluse) = (nhal + nsluse)RT

pny(Vhal + Vsluse) = (phalVhal/RT + psluseVsluse/RT)RT

pny(Vhal + Vsluse) = phalVhal+ psluseVsluse

pny = (phalVhal+ psluseVsluse)/(Vhal + Vsluse)

pny = (1362m2*759,3mmHg + 215m2*757,1mmHg)/(1362m2 + 215m2) = 759,0 mmHg


Svar #6
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

hvordan udleder du de formler?


Brugbart svar (0)

Svar #7
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Forstår du princippet?

Vi bruger idealgasligningen for hallen:

phalVhal=nhalRT

og idealgasligningen for slusen:

psluseVsluse=nsluseRT

Efter døren mellem slusen og hallen er åbnet, kan vi så bruge idealgasligningen for de to rum tilsammen:

pny(Vhal + Vsluse) = (nhal + nsluse)RT


Svar #8
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

nu forstår jeg det, men hvor bliver n af?


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Er n blevet væk?

Der er nhal mol molekyler i hallen og nsluse mol molekyler i slusen til at starte med. Efter døren bliver åbnet, fordeler molekylerne sig ud i de to rum, så der i alt i de to rum er nhal og nsluse mol molekyler.


Svar #10
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

Tusind tak!

Men hvordan laver jeg så opgave b?


Brugbart svar (0)

Svar #11
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Δnsluse = nsluse,efter døråbning - nsluse, før døråbning

Δnsluse = pnyVsluse/RT - psluseVsluse/RT


Svar #12
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

RT går vel ud med hinanden fordi det står på begge sider, ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #13
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Nej, RT står kun på højre side af lighedstegnet.


Svar #14
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

Hvad er gaskonstanten så i mit tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #15
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du kan bruge R i SI-enheder:

R = 8,3145 J/(K*mol)

men så skal du regne trykkene om til Pa

1 mmHg =  133.322 Pa


Brugbart svar (0)

Svar #16
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Eller du kan bruge

R = 62.36367×10−3 m3*mmHg/(K*mol)

som jeg fandt på Wikipedia.


Svar #17
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

tusind tak!

Hvordan laver jeg så opgave c?


Brugbart svar (0)

Svar #18
04. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Før temperaturstigningen:

p1V = nRT1

Efter temperaturstigningen:

p2V = nRT2

(V og n er uforandrede)

Ved at dividere de to ligninger med hinanden:

p2/p1 = T2/T1  <=>

p2 = p1 * T2/T1

p1 er det vi før kaldte for pny (759,0 mmHg), T2 = 20,8 + 273,15 K og T1 = 20,0 + 273,15 K


Svar #19
04. maj 2014 af ulla7 (Slettet)

Tusind tak!


Skriv et svar til: Hjælp til idealgasligningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.