Fysik

Oscillation:

05. maj 2014 af Niko83 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej til Alle.

Kan nogen der ude definere "En Oscillator" med simple or.
Jeg har læst min, men bogen giver meget lidt.
Har brug for nogen at definere en oscillator med simle ord. 

HJÆLPPPPPPPPP
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2014 af mathon

En elektronisk oscillator er et elektronisk kredsløb, som producerer et repetitivt elektronisk signal, ofte sinus-, trekant-, savtak- eller firkant-formet.

Den harmoniske oscillator giver et sinus-formet udgang. En harmonisk oscillators grundform er en forstærker koblet sammen med et elektronisk filter i form af tilbagekobling; hvor filterets indgang er koblet til forstærkerens udgang – og filterets udgang er koblet til forstærkerens indgang. Filteret har typisk også en signal-jord-forbindelse, men behøver dog ikke at have det.

Forudsætningen for at kredsløbet oscillerer og med et sinusformet output er, at forstærkerens forstærkning og filterets dæmpning multipliceret sammen, kun er lidt større end én og har den rette fase/tidsforsinkelse ved den ønskede frekvens – og mindre end én for alle uønskede frekvenser.

Der er mange måder at designe en harmonisk oscillator på, fordi der er mange måder at forstærke, filtrere og tilbagekoble på.


Svar #2
05. maj 2014 af Niko83 (Slettet)

Jeg tænker om frekvens, resonans og harmoniske svingning.


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2014 af mathon

En oscilation er en periodisk svingning.

Specifikt er en harmonisk svingning/oscilation
en svingning af typen:
                                     \small u(t)=A\cdot sin(\omega \cdot t+\varphi _o_1)=A\cdot sin(2\pi \cdot f \cdot t+\varphi _o_1)
                eller
                                     \small u(t)=A\cdot cos(\omega \cdot t+\varphi _o_2)=A\cdot cos(2\pi \cdot f \cdot t+\varphi _o_2)

.
                                     \small \omega =\frac{2\pi }{T}=2\pi\cdot \frac{1}{T}=2\pi\cdot f

    


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2014 af hesch (Slettet)

Jaah, det kan man godt,  ( det hedder bare "simple or" hhv. "exclusive or" ).

Men du kan jo ikke bare sætte en or-gate op, og så oscillerer den. Der skal lidt tingel-tangel udenom i form af modstande, kondensatorer, krystaller, spoler.

Hvis det er sådan en lille "konkurrence", der er kørende, må vi lige have konkurrencebetingelserne.

Matematiske modeller/beregninger kan du godt glemme, for en or-gate er aldeles ulineær.

PS:  Nå, ok, du mente "simple ord", der kan man bare se, hvad stavefejl bevirker.    :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2014 af hesch (Slettet)

Ses på produktionsantal, udgør oscillatorer, der afgiver firkantsignaler, langt størstedelen, idet de anvendes til generering af clocksignal til PC'er, mobiltelefoner, lommeregnere, osv. De fås i håndkøb til forskellige frekvenser fra typisk 0,5 MHz til 500MHz. Disse afgiver altså ikke en harmonisk svingning.

I bredeste forstand kan man sige, at en oscillator er en genstand, der frembringer en periodisk svingning med konstant amplitude, og konstant frekvens. I denne forstand, kan et pendul-ur vel kaldes en mekanisk oscillator.


Skriv et svar til: Oscillation:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.