Matematik

kongruens

05. maj 2014 af SørenFr (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

jeg har problemer med at løse en simple kongruens ligning 37x=1 mod (101)

jeg ved svaret skal være x=71, men jeg kan ikke finde ud af at vise det på en ordenlig måde.

Det andet problem er et system af kongruens ligninger jeg mener jeg har løst, men svaret passer ikke, og jeg kan ikke finde min fejl,

x=-4 mod (17), x=3 mod (23)

af den første ligningen ses det at x=-4+17t, det sætter jeg ind i den anden og får

17t=7 mod (23) som giver t=18+23s. Men denne løsning kan ikke være rigtig da den ikke stemmer overens med den første ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2014 af peter lind

Den første kan du løse ved at bruge Euklids udvidede algoritme

Den anden findes der også en metode til, som jeg desværre ikke lige kan huske navnet på. Står det ikke i din bog ?


Svar #2
05. maj 2014 af SørenFr (Slettet)

jo det gør der, og det er den jeg bruger, men mit problem er jo at svaret ikke passer. Min løsning står skrevet ovenover


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis x = -4 + 17t , og x = 3 + 23s , får man så

        -4 + 17t = 3 + 23s , eller

        17t - 23s = 7


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2014 af peter lind

så har du lavet en regnefejl. Kan du ikke komme med hvad du rent faktisk har lavet ?


Svar #5
05. maj 2014 af SørenFr (Slettet)

Jeg tilføjer mit svar: Betragt x \equiv -4 \ \text{mod} (17), \ \ x \equiv 3 \ \text{mod} (23).

det ses klart at løsningerne til denne er x=-4+17t, \ x=3+23s . vi substitere den første løsningen ind i den anden ligning og får

-4+17t \equiv3 \ \text{mod} (23) \Rightarrow 17t \equiv 7 \ \text{mod} (23)

dette er ækvivalent med ligningen

17t \equiv 7 \ \text{mod} (23) \Rightarrow 40t \equiv 30 \ \text{mod} (23) \Rightarrow 4t=3 \ \text{mod} (23)

det ses fra det sidste udtryk at t=18 , men denne løsning passer ikke med den første løsning, hvilket den meget gerne burde


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. maj 2014 af peter lind

Linjen under "dette er ækvivalent med ligningen" holder kun for nogle t


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2014 af peter lind

Det er den kinetiske restsætning, du skal have fat i for at løse det andet problem. 17 og 23 er indbyrdes primiske. Løsningen kan skrives entydig i restklassen modulo 17*23


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. maj 2014 af peter lind

Her lidt flere detaljer. Den kinetiske restsætning gælder for et vilkårligt antal ligninger; men her begrænser jeg mig til to

Givet ligningerne x ≡ a1 mod n1    x≡a2 mod n2.    n1 og n2 er indbyrdes primiske Jeg sætter n = n1*n2

a)  Find y1 så y1*n2 ≡ 1 mod n1   y1 er den inverse il n2 i restklassen modulo n1

b)  Find y2 så y2*n1 ≡ 1 mod n2   y2 er den inverse til n1 i restklassen modulo n2

c) sæt a = a1*y1*n2 + a2*y2*n1

Der gælder så at x≡a mod n angiver samtlige løsninger til ligningerne. Det kan nemt ses at de er løsninger ved at finde restklasserne  mod n1 henholdsvis n2 af x


Svar #9
06. maj 2014 af SørenFr (Slettet)

mange tak, fik dog løst problemet igår.


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)

Sætningen kaldes den kinesiske restklassesætning.


Skriv et svar til: kongruens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.