Matematik
Niveaukurve
Hej,
Jeg har følgende område givet:
x2 + y2 ≤ a2
Kan man betragte området som en niveaukurve eller skal man lave følgende nummer, for at det er en niveaukurve:
x2 + y2 - a2 ≤ 0?
Tak på forhånd.
Svar #2
10. maj 2014 af Haxxeren
#1
Jeg skal have udregnet fladeintegralet: ∫S∫(F•n)dA,
når overfladen (en cylinder) er givet ved: x2 + y2 ≤ a2 og at |z| ≤ h.
Herudover er vektorfunktionen givet ved: F = (ex,-yex,3z)
Jeg har delt fladen op i tre dele, hhv. i top, bund og den krumme overflade. Hvordan vil du løse integralet for den krumme overflade?
Svar #3
10. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)
#2
På den kumme overflade er
[x,y,z] = [ a·cos(θ) , a·sin(θ) , z ] , 0 ≤ θ ≤ 2π , -h ≤ z ≤ h ,
n = [ cos(θ) , sin(θ) , 0] , dA = a dθ dz
Svar #4
10. maj 2014 af peter lind
n = (x,y, 0)/r ganger du dette skalært med F forsvinder z, så integrationen langs z giver blot cylinderlængden. For den resterende brug cylinderkoordinater til det
Svar #6
10. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)
#5
Der opstilles et udtryk for fladenormalen på den krumme overflade, samt et udtryk for fladeelementet dA .
Svar #7
10. maj 2014 af Haxxeren
#6
Ja, det kan jeg se, men hvad laver du matematisk for at beregne n?
Svar #8
10. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)
#7
Normalvektoren i et punkt [x , y , z] på den krumme cylinderflade har z-komponent 0 , og den er jo parallel med en radius til punktet [x , y] = a·[cos(θ) , sin(θ)] .
Svar #11
10. maj 2014 af Haxxeren
#10
Jeg tænkte på en ellipse med tværsnittet: x2/a2 + y2/b2 ≤ 1
Så ville man skrive [x,y,z] = [ a·cos(θ) , b·sin(θ) , z ], ikke? Hvad med n?
Svar #12
10. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)
#11
Så er tangenten i en plan parallel med z = 0 jo [-a·sin(θ) , b·cos(θ) , 0] og normalen vil så være tværvektoren (i en plan betydning) til denne, dvs
n = [ b·cos(θ) , a·sin(θ) , 0 ] / √(b2·cos2(θ) + a2·sin2(θ))
Svar #13
10. maj 2014 af Haxxeren
#12
Helt enig, tak.
Kan det passe, at integralet med udtrykkene fra #3 bliver:
I = -h∫h0∫2π (eacos(θ),-asin(θ)eacos(θ),0) • (cos(θ),sin(θ),0) · adθdz
= -h∫h0∫2π (aeacos(θ)cos(θ) - a2sin2(θ)eacos(θ)) · dθdz?
Svar #15
10. maj 2014 af Haxxeren
#14
Super, og lige det sidste. Hvordan integrerer man: eacos(θ) mht. θ i hånden?
Svar #16
10. maj 2014 af Haxxeren
Jeg har prøvet at substituere med t = acos(θ) og dermed dθ = dt/(- asin(θ))
Heraf:
I = -h∫ha∫a (tet - a2sin2(θ)et) · dt/(- a sin(θ)) dz?
Jeg skal må en måde komme af med θ. Er det muligt?
Svar #17
10. maj 2014 af Andersen11 (Slettet)
#16
Det er sikkert nemmere at benytte divergensteoremet
∫∫S F•n dS = ∫∫∫V div F dV ,
idet det for F = (ex , -yex , 3z) gælder, at div F = 3 , så man får
∫∫S F•n dS = ∫∫∫V div F dV = 3 · 2·π·a2·h = 6π·a2·h
Svar #18
10. maj 2014 af Haxxeren
#17
Ja, den har jeg også regnet ud, men som du også skriver, så skulle begge fremgangsmåder give det samme resultat. Jeg øver mig bare på at regne det ud på begge måder.
Jeg har regnet bidraget fra toppen og bunden og de giver tilsammen:
Itop+bund = ∫∫(ex,-yex,3h)•(0,0,1)dA + ∫∫(ex,-yex,-3h)•(0,0,-1)dA = 6π·a2·h
Det må så betyde, at integralet af den krumme del skal give nul, hvis resultatet skal passe.
Skriv et svar til: Niveaukurve
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
