Fysik

Elektrolyse

22. maj 2014 af plotter65 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej allesammen

Er der nogle der ved hvad elektrolyse er?

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2014 af mathon

En opløsning af ioner kaldes en elektrolyt.

Når der sendes en konstant jævnstrøm gennem elektrolytten,
udfældes der stofmængder ved elektroderne.
Disse stofmængder er proportionale med strømstyrken
gennem elektrolytten og med tiden, hvori strømmen har været tilsluttet.

.
                            m=\ddot{A}\cdot I\cdot t

m er den udskilte stofmængde
Ä er en stofspecifik proportionalitetsfaktor kaldt det elektrokemiske ækvivalent
t er tiden
 

Dette fænomen kaldes elektrolyse.


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. maj 2014 af mette48 (Slettet)

Ofte bruges elektrolyse af kobberklorid som eksembel i 9.klasse

En opløsning af kobberklorid hældes i et bægerglas. Der anbringes to elektorder i bægerglasset og der sendes jævnstrøm gennem væsken.

Efter nogen til kan man lugte at der er dannet klor ved den ene elektrode, hvor det også bobler lidt.

Senere kan man se at der afsættes kobber på den anden elektrode.

Efter forsøget opskrives de kemiske ligninger for processerne ved de to elektroder.

Der kan vælges andre opløsninger end kobberklorid, f.eks vand, sølvclorid eller saltsyre.


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2014 af mathon

            katodeproces:
                                           Cu2+ (aq)   +   2 e-   --->   Cu (s)

            anodeproces:
                                           2 Cl- (aq)   --->   Cl2 (g)   +   2 e- 

            bruttoproces:
                                          Cu2+ (aq)   +   2 Cl- (aq)   --->   Cu (s)   +   Cl2 (g)

            på stofformel:
                                          CuCl2 (aq)   --->   Cu (s)   +   Cl2 (g)
 

                                        


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2014 af mathon

hvor
       m_{Cu}=\frac{63,546\; \frac{g}{mol}}{2\cdot 96485,3\; \frac{A\cdot s}{mol}}\cdot I\cdot t=0,0003293\; \frac{g}{A\cdot s}\cdot I\cdot t=0,3293\; \frac{mg}{A\cdot s}\cdot I\cdot t

       m_{Cl_2}=\frac{70,906\; \frac{g}{mol}}{2\cdot 96485,3\; \frac{A\cdot s}{mol}}\cdot I\cdot t=0,0003674\; \frac{g}{A\cdot s}\cdot I\cdot t=0,3674\; \frac{mg}{A\cdot s}\cdot I\cdot t


Skriv et svar til: Elektrolyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.