Fysik

Varmelære - Eksamensopgave poselukker

25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa, jeg er gået i stå med nogle opgaver fra eksamensættet fra i fredags - ville bare lige høre om nogle af jer kunne hjælpe. 

Poselukker

Spændingsfaldet over varmelegemet er 3,2 V, og varmelegemet omsætter energi med effekten 3,5 W. 

a) Beregn varmelegemets resistans.

Ved lukning af en frysepose smelter poselukkeren 31 mg af fryseposen. Tabellen angiver nogle data for fryseposer. 

Specifik varmekapacitet: 2,3 kJ/kg*K

Smeltepunkt 110°C

Specifik smeltevarme 116,6 kJ/kg

b) Vurdér, hvor lang tid det tager at smelte fryseposen sammen.

Opgave a) har jeg styr på. Det er mere opgave b) hvor jeg ikke kan finde ud af det da jeg mangler en starttemperatur. Jeg ved i hvert fald at jeg i sidste end skal benytte P=E/t...


Brugbart svar (2)

Svar #1
25. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Når der står "Vurdér" og ikke "Beregn", så lægger det næsten op til, at man skal gøre nogle antagelser. Så mon ikke man bare skal antage en starttemperatur på fx 20ºC? Nu kan du så beregne, hvor meget energi, der skal til at smelte de 31mg, herefter kan du finde tiden vha. t = E/P, som du selv er inde på.

Energi til smeltning af 31 mg frysepose:

Først finder man, hvor meget energi, der skal til at opvarme til smeltepunktet:

Eopvarming = m*c*ΔT

hvor m = 31*10-6 kg, c = 2,3 kJ/kg og ΔT = (110 - 20)K

Herefter finder du den nødvendige energi til smeltningen:

Esmeltning = m*L

hvor L er 116,6 kJ/kg

Det er så summen af disse to størrelser, du skal bruge i formlen t = E/P


Svar #2
25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet)

Ja tak! Det giver mening nu.

Man får bare en meget lav værdi, under 1 sek. :/


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Har du bemærket at c og L er angivet i kJ/kg*K og kJ/kg? Så du får energien ud i kJ, hvorimod P er angivet i W (W = J/s). Men ellers er 31mg jo ikke nogen særlig stor mængde, der skal smeltes.


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Jeg får t = 2,9 s.


Svar #5
25. maj 2014 af LovePhysics (Slettet)

Ja, jeg havde faktisk lige overset enhederne. ^^
 

Og jeg får det samme nu, t = 2,9.

Tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. april 2019 af Himmelevgym17 (Slettet)


Skriv et svar til: Varmelære - Eksamensopgave poselukker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.