Fysik

egenvægt

26. maj 2014 af teamwork (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej 

Jeg sidder og skal beregne egenvægt af en bjælke. Jeg får nogle meget små tal.

Jeg har omregnet massefylden fra 2.7 g/cm^3 til 2.7*10^-3 kg/m^3. 

så har jeg en I profil bjælke med tværsnitsareal 0.17 m^2

så har jeg tyngdeaccelerationen g=9.82 N/kg. 

Jeg får en egenvægt på 0.0046 N/m. 

 bjælken er 1 meter lang. og jeg har vejet den i virkeligheden til 0.8 kg. 

Giver det mening at jeg får  et så lille tal?


Svar #1
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

Det kan også være tværsnitsarealet den er gal med. Har oploadet en fil med tværsnittet her

Vedhæftet fil:Dimensioner I profil.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #2
26. maj 2014 af hesch (Slettet)

2,7g/cm3 = 2700 kg/m3

. . . så blæken vejer 459 kg/m    =>  fordelt kraft = 4507 N/m


Svar #3
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

nu har jeg ændret det.. jeg får en egenvægt på 4.6 N/m. kan det passe med at bjælken vejer 0.8 kilo?  bjælken er vist 1.5 meter  og vejer 0.8 kilo.

passer det ?


Brugbart svar (1)

Svar #4
26. maj 2014 af hesch (Slettet)

Den bjælke har da ikke et tværsnitsareal på 0,17m2 !

Snarere 170 mm2.

Og nej, bjælken er "vist" ikke 1,5 m lang ifølge tegningen.


Svar #5
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

Jeg har beregnet det som 

(0.035 m * 0.002 m )*2  + 0.016m*0.002 m


Svar #6
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

Nåååårh kan se jeg har skrevet forkert i indlægget. Jeg får 0.00017 m^2


Svar #7
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

Det er rigtigt.. figuren har jeg selv lavet ud fra nogle overslagsberegninger, men da den blev vejet til 0.8 kilo var den 1.5 meter lang 


Svar #8
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

Hvis nu jeg regner med at jeg har fået egenvægten til 4.6 N/m. og bjælken er 1.5 m lang. Og jeg nu vil finde vægten i kilo.

siger jeg så

( 4.6 (N/m) * 1.5 m)/(9,82 N/kg)  =0.8316 kg?


Brugbart svar (1)

Svar #9
26. maj 2014 af hesch (Slettet)

Volumen af bjælken bliver så: 

V = 0,00017 m2 * 1,5 m = 0,000255 m3

Masse = 0,000255m3 * 2700 kg/m3 = 0,6885 kg


Svar #10
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

Jeg regner i N/m. Nu  bliver jeg i tvivl. for hvad er det så jeg beregner ved at bruge formlen 

ρ*A*g=P


Brugbart svar (1)

Svar #11
26. maj 2014 af hesch (Slettet)

Kig på enhederne:

(kg/m3) * (m2) * (N/kg) = N/m     ( fordelt kraft )


Svar #12
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

Ja præcis. Det er også det jeg får, skulle bare lige være sikker. Mange tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. maj 2014 af hesch (Slettet)

#12:  Men værdierne passer ikke sammen, og jeg kender ikke grunden.

Din bjælke skal være 1,743 m lang, førend den vejer 0,8 kg.


Svar #14
26. maj 2014 af teamwork (Slettet)

Kan det have noget med massefylden at gøre? jeg ved bare at det er aluminium og har slået værdien for massefylde op på nettet. Kan det være den har lidt anderledes massefylde?


Brugbart svar (0)

Svar #15
27. maj 2014 af hesch (Slettet)

#14:  Din massefylde for Al er rigtig nok. Der findes så en række legeringer, fx rødgods, hvor kobber indgår, men som navnet siger, ses det på legeringens farve ( rødlig ).

En anden legering, silumin, der er meget populær ved strengpresning af bjælker/profiler, er der tilsat silicium ( sand ), men den legering har samme massefylde. Denne legering fremtræder mere grå/mat og "kornet" i overfladen.


Skriv et svar til: egenvægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.