Matematik

Vektor

01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej. Jeg har nogen opg som jeg ikke forstår, håber nogen kan give mig et skub med disse opg.  

I et koordinat system er linjen m givet ved parameterfremstilling x=-3+2t og y= 2-t

1) Angiv en retningsvektor for m

2) Angiv koordinaterne til 2 punkter på m. 

3) Afgør, om punkterne Pt (-33,-9) ligger på m. 

4) Afgør, om følgende også er en parameterfremstilling for m:

x=-11-4t og y=6+2t


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2014 af SuneChr

Det er lettere at ha' parameterfremstillingerne på formen

m:            (x ; y) = (- 3 ; 2)      + t·(2 ; - 1)
m1:           (x ; y) = (- 11 ; 6) + 2·t·(- 2 ; 1)


Svar #2
01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

Okay tak hmm:S


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. juni 2014 af AskTheAfghan

#0

1) Omskrevet til

(x(t), y(t)) = (-3 + 2t, 2 - t) = (-3, 2) + t (2, -1), begge koordinater afhænger af t.

Forklaringen om retningsvektoren står i din bog.

3) Løs lign. x(t) = -33 mht t. Indsæt den fundne t i y(t) og tjek om det giver -9.


Svar #4
01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

hvorfor omskriver du 1) sådan som du gør? hvad er det du prøver at vise ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. juni 2014 af AskTheAfghan

#4

På den måde kan du let indse hvad retningsvektoren er, når man omskriver det i formen af ens parameterfremstilling. Prøv at kigge på det i din bog. Vend tilbage, når du har fundet ud af hvad retningsvektoren er.


Svar #6
01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

Jeg har desværre ikke nogen bog og det helt seriøst. Kan du ikke foklare det eller sendt et link vil være bedre ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
01. juni 2014 af Bullerkage (Slettet)

#6

De har sparet bogen væk, så du kan spare endnu mere! :D

Ej, retningsvektoren er den parantes ganget med t - i afghanerens tilfælde (2,-1). Den anden parantes er parameterfremstillingens faste punkt.


Svar #8
01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

mmmh elsker at spare :D 

ja okay så den del med t er altså retnings vektoren,  hvad med opg 2 ?


Svar #9
01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

Nogen der vil hjælpe ?


Svar #10
01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

I opg 2 skal jeg så ikke abre finde 2 random punkter som ligger på linjen m?


Brugbart svar (0)

Svar #11
01. juni 2014 af AskTheAfghan

#10

Ja. Parameterfremstillingen for m, er i sig selv koordinater (x(t), y(t)) på linjen m for alle t ∈ R.

Vælg f.eks. t = 10, så har du et punkt (x(10), y(10)) = (17, -8). Find et andet punkt.


Svar #12
01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

ja okay tak :D man kunne f.eks. tag t=2 .

Hvad med opg 4?


Brugbart svar (0)

Svar #13
01. juni 2014 af AskTheAfghan

Du må undersøge om linjerne er paralelle, dvs. om de er på den samme linje. Du kan starte med at løse ligingen for begges første koordinater lig med hinanden mht. t. Indsæt så den fundne t i begges anden koordinater. Hvis de er ens, så har du hermed afgjort det.


Svar #14
01. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

hvilke koordinater snakker du om?


Brugbart svar (0)

Svar #15
02. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

I liniens parameterfremstilling indgår et fast punkt Q samt en retningsvektor r , og parameterfremstillingen angiver, hvorledes man frembringer samtlige punkter på linien ved at lade parameteren t gennemløbe mængden R af de reelle tal:

        m: OP = [x ; y] = OQ + t·r , t ∈ R .

I denne opgave har man

        m:  [x ; y] = [-3 ; 2] + t·[2 ; -1] .

Her er r = [2 ; -1] da en retningsvektor for linien m.

Man finder to punkter på linien ved at vælge to forskellige værdier for parameteren t (for eksempel t = 0 , og t = 1), og så beregne stedvektoren til de til de forskellige værdier af t hørende punkter på linien.

For at en anden parameterfremstilling

        OQ1 + t·r1 , t ∈ R

kan være parameterfremstillling for linien m, skal der gælde, at vektorerne QQ1 , r1 og r alle er parallelle.


Svar #16
02. juni 2014 af cutiepie1 (Slettet)

hmmm ja okay må lige selv prøve :)


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.