Matematik

Kalibrering af lastcelle

02. juni 2014 af teamwork (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

jeg sidder og skal til at kalibrere ( nulstille) en lastcelle. Jeg har lavet nogle målinger, med nogle lodder, og vil gerne have at den skal give vægten. Altså når der er 0 gram på vil jeg have den siger 0 osv. lige nu starter den med 3.2. Jeg har lavet en linær regression og fået en funktion ud af det. Men jeg kan ikke se hvordan jeg skal arbejde videre med funktionen så den giver 0 ved 0 gram og 0.2 ved 0.2 kilo osv. jeg oploader excel arket

Vedhæftet fil: kalib.xls

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Træk lastcellens vægt fra udtrykket. Hvis det er konstantleddet i udtrykket, benyt så udtrykket, hvor konstantleddet er sat til 0.


Svar #2
02. juni 2014 af teamwork (Slettet)

dens vægt er ikke med i målingerne.. den måler ved at der bliver trukket på den.

Jeg har jo fået er en funktion der hedder y=13.265*x +3.2125

den har jeg prøvet at lave om til y=13.265*x -3.2125, problemet er at måleren står og svinger lidt op og ned. så hvis den bare er 0.1 så vil den jo sige 13.265*0.1 og allerede her vil den afvige meget fra nul


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Du skal vel så bruge y = 13.265*x .


Svar #4
02. juni 2014 af teamwork (Slettet)

hvad med de 3.2125 som lastcellen giver uden belastning


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den sætter man jo til 0 , så man får nettovirkningen.


Svar #6
02. juni 2014 af teamwork (Slettet)

jeg er ikke helt med.

det eneste jeg kan ændre i er outputtet som jeg kan sætte ind i en funktion.

Jeg har nu en lastcelle der giver output y=13.265*x -3.2125. så hvis jeg sætter 1 kilo på giver den 16.47

og hvis jeg sætter 2 kilo på siger den 29.74

Jeg vil gerne  have den til at sige 1 kilo og 2 kilo.


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. juni 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Man kan jo kalibrere et instrument på flere måder, fx minimal absolut afvigelse eller minimal procentuel afvigelse.  Hvordan skal kalibreringen udføres her ?

Hvor mange "knapper" har du at skrue på ? Altså er der flere end blot "offset" og "forstærkning" ?

Med dagens teknologi, lægger man kalibreringtabeller ind i måleapparater, der så ud fra disse diskrete kalibreringsværdier interpolerer sig frem til den, der skal anvendes.


Brugbart svar (0)

Svar #8
02. juni 2014 af hesch (Slettet)

Ad  #7:   Du ser ofte, på kalibrerede vægte, at disse ved sidste kalibrering overholder fx:  ±0,2% ±1g .

Her mixer man absolut og procentuel afvigelse, og det giver rigtig god mening.  For hvordan kalibrerer man en vægt til at veje 0 g med en nøjagtighed på 1%  ?  Og hvordan vejer man 100 kg med 1 g nøjagtighed ?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. juni 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Du skriver:

Jeg har jo fået en funktion der hedder y=13.265*x +3.2125

Jeg har forstået, at denne funktion er fundet ved lineær regression, som du formodentligt alene har lavet på den absolutte afvigelse. Det er ikke hensigtsmæssigt, som antydet i #8. Men hvis det endeligt skal være:

Du skal ændre forstærkning og offset. Offsettet skyldes at vejecellen medregner en forkert tara ved vejningen. Denne forkerte tara forstærkes jo også med en faktor 13,265, for vejecellen skelner ikke mellem tara og nettovægt. Derfor omskiver du funktionen til:

y = 13,265x + 13,265*0,24218

Du skruer nu forstærkningen ned med en faktor 13,265 og får:

y = 13,265/13,265*x + 13,265/13,265*0,24218  =  x + 0,24218

Indstil nu en offset på  -0,24218 :

y = x + 0,24218 - 0,24218  =  x

Men hvad vil du skrive på vægtens certifikat ?


Skriv et svar til: Kalibrering af lastcelle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.