Fysik

Transformation?

06. juni 2014 af MarenMarie7228 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hvordan kan det være, at hvis der er flere vindinger på primærspolen end på sekundærspolen, sættes spændingen (V) ned, mens strømstyrken (A) sættes op. Omvendt, hvis der er færre vindinger på primærspolen end på sekundærspolen, sættes spændingen op, mens strømstyrken sættes ned?
 

Håber ikke det er for kludret! 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2014 af mathon

Fra det simple induktionsforsøg véd du,
at induktionsspændingen over forskellige serieforbundne spoler er størst for spolen med flest vindinger, når spolerne udsættes for det samme varierende magnetfelt.

Hver enkelt vinding virker som en selvstændig spændingsdanner. Spændingen målt over spolens bøsninger bliver så summen af vindingsspændingerne det vil med N vindinger og vindingsspænding Δu
sige
                              u_{total}=N\cdot \Delta u

Primærspolens udsendte magnetfelt afhænger af antal primærspolevindinger og sekundærspolens vindingstal er afgørende for størrelsen af dens inducerede spænding.
Der er således et "samspil" mellem vindingstal og spændingstal,
som erfaringsmæssigt er:

                                                       \frac{U_s}{U_p}=\frac{N_s}{N_p}

I en ideel transformer er udgangseffekt lig med indgangseffekt:

                                                       P_{s}=P_{p}

                                                       U_{s}\cdot I_{s} =U_{p}\cdot I_{p}

U- og I-og P-værdier er effektivværdier.

I virkeligheden vil der altid være et effekttab:
     
                                                         P_{tab}=R\cdot I^2


Skriv et svar til: Transformation?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.