Fysik

Transformerligning.. Hjælp?

10. juni 2014 af mariacathrine1 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej! 

Min klassekammerat og jeg skal til fysik-afgangsprøve på torsdag.

Vi har ikke rigtig fået forklaret transformerligningen i fysik-timerne, men den er blevet en del af vores pensum, som vi skal have styr på, så vi ikke står og ligner idioter, hvis lærer eller censor spørger ind til det til prøven. 

Den ser sådan her ud:

Up*Ip=Us*Is

Jeg har ingen idé om hvad alle de bogstaver betyder..

Har virkelig brug for hjælp.

Det ville være virkelig fedt, hvis nogen gad forklare mig hvad de forskellige bogstaver betyder.

:)


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. juni 2014 af mathon

Transformeren har to spoler
primærspolen - der hvor spændingen tilføres
sekundærspolen - der hvor spændingen udtages

Der er både tale om spænding U og strømstyrke I i begge spoler.
For at kende dem fra hinanden forsynes U og I med et indeks.

          Up og Ip for primærspolen
          Us og Is for sekundærspolen

For en ideel - energitabsfri transformer - gælder,
at den tilførte effekt Pp er lig med den udtagen effekt Ps.

                                P_p=P_s

                                U_p\cdot I_p=U_s\cdot I_s


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2014 af Falkimusen (Slettet)

Transformatorligningen siger at P/effekten/antal watt på primærspolen er det samme som på sekundær spolen - altså at indet energi går tabt

P/effekt/watt=U/stænding/volt*I/strømstyrke/ampere

Transformatorligningen er dog ikke helt sand, da der går noget energi til spilde i form af varme. Det kan du f.eks. mærke på det firkantede "apperat" på en computerlader. I den sidder der en transformator og når den lader PC'en op bliver den varm - det er spild energi, så det


Skriv et svar til: Transformerligning.. Hjælp?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.