Samfundsfag

FN og NATO opbygning

10. juni 2014 af Annaminven (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hvordan er FN og NATO opbygget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2014 af tjibi23

Du kan eventuelt bruge dette link her er der noget info PLUS links. Det ville simpelthen tage for lang tid for mig at svare ordentlig på dit spørgsmål end hvad jeg har lige nu så http://www.fnforbundet.dk/fakta-om-fn den kan bruges.


Svar #2
11. juni 2014 af Annaminven (Slettet)

Tak tak tak :)))


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2014 af 123434

NATO

Blev grundlagt som et samarbejde mellem 12 vestlige lande. NATO skulle sikre fred og stabilitet under den kolde krig. Sovjetunionen blev opløst i 1991, men NATO eksisterer fortsat. NATO skulle redefinere sig selv efter den kolde krig. NATO deltog bla. i krigen i Afghanistan og i kampen mod terror. NATO er gået fra at skulle sikre fred og stabilitet i Europa, til at skulle sikre freden i fjernere egne

Efter 2 verdenskrig var USA og Sovjetunionen begge supermagter. Europa var delt i 2. Vesteuropa tilsluttede sig USA, mens Østeuropa tilsluttede sig Sovjetunionen. De ideologiske forskelle skabte voldsomme problemer. Man var i Vest bange for, at Østblokken ville angribe eller invandere et vestligt land. I NATO stod alle medlemslandene sammen. Et angreb på et nato-land blev anset som et angreb på alle Nato-landene. Sovjet blev i 1991 som sagt opløst. Landene i Østblokken fik deres selvstændighed. Truslen fra Øst forsvandt, og hvad var NATO's eksistens grundlag, så nu? Faktisk blev mange tidligere Warsawapagt-lande optaget i NATO. Kommunismens sammenbrud i de tidligere Østlande var kaotisk, og NATO arbejdede med at styrke den demokratiske udvikling samt sikre fred og stabilitet. 

NATO består i dag af 28 medlemslande. Beslutninger tages efter veto-princippet. Det betyder, at alle stemmeberettigede skal være enige før, at et lovforslag kan vedtages. Den politiske styring i NATO foregår i rådet, hvor landenes udenrigsministre mødes. Der er to lederposter i NATO. Generalsekretæren kommer altid fra Europa. Generalsekretæren fungerer som NATO's ansigt udadtil, varetager organisations interesser og fungerer som chef for alliancens ansatte. Alle landene skal være enige om udvælgelsen af generalsekretæren. De enkelte lande har alle vetoret. Da Anders Fogh skulle vælges som generalsekretær, var det ved at gå galt. Tyrkerne stemte først imod, men ombestemte sig. Alle 28 lande skal nemlig være enige om en kandidat, ellers må de finde en anden. 


Svar #4
18. juni 2014 af Annaminven (Slettet)

Mange mange gange tak, til kæmpe hjælp


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2014 af 123434

FN

Efter 2 verdenskrig lå store dele af verden i kaos eller politisk ustabilitet. Der var behov for et fællesskab, der på tværs af forskelligheder og geografiske afstande, kunne skabe politisk stabilitet, fred og sikkerhed i alle verdens lande. FN blev stiftet af ca. 50 lande, herunder også krigens store sejrherrer Sovjet og USA. De to supermagters stridigheder betød dog, at det fredsskabende arbejde først rigtig kom i gang efter Sovjetunionens opløsning. FN's samarbejde har været svært at få det fungere optimalt. Et eksempel på, hvor det har været svært at legitimere FN, var under Irakkrigen. Sikkerhedsrådet kunne ikke blive enige om en invasion af Irak, og USA samt allierede invaderede uden om FN.

Alle FN's politiske beslutninger bliver truffet i Generalforsamlingen, hvor alle medlemslande er repræsenteret og har en stemme. Sikkerhedsrådet godkender FN's brug af hård magt, såsom boykot af stater, økonomiske sanktioner eller invasioner af stater, som ikke overholder FN's regler. Sikkerhedsrådet består af 15 medlemmer. 10 stater udskiftes løbende, hvor 5 er permanente. Kina, Rusland, USA, England og Frankrig er de permanente medlemmer af sikkerhedsrådet.

FN har også en række underorganisationer, som varetager forskellige opgaver. Flygtningehøjkommissariatet, UNCHR varetager flygtninges rettigheder. IPPC sætter fokus på konsekvenserne af klimaforandringerne. UNICEF tager hånd om børns trivsel og rettigheder. FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, har til opgave at bekæmpe sult og fødevaremangel i verdens U-lande. 


Skriv et svar til: FN og NATO opbygning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.