Fysik

Tidsforlængelse og Kosmologisk rødforskydning

12. juni 2014 af overkontroversiel (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej Studieportalen

Vi havde i emnet kosmologi en formel:    v = z • c

Hastigheden af  en galakse er lig med rødforskydningstallet multipliceret med lysets hastighed.

Der gælder så ydermere at formlen kun gælder for små z,  således  IzI < 0,1

Mit spørgsmål er nu hvorfor er det kun for disse små ? Det er noget med at hvis z rødforskydningstallet er større end 0,1, dvs. galaksen har en hastighed på over 10% af lysets hastighed, så skal man regne relativisk tidsforlængelse oven i det. Jeg kan få uddybet det? Hvad har tid overhovedet med dette af gøre?

Tak på forhånd!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2014 af mathon

og ved relativistisk beregning
med faktor
                                 \gamma =\frac{1}{\sqrt{1-\frac{v^2}{c^2}}}

er ved v< 0,1
                                 \gamma =\frac{1}{\sqrt{1-\frac{\left (0,1\cdot c \right )^2}{c^2}}}=1,00504

som højst afviger 5‰ fra den urelativistiske beregning

medens
ved v> 0,2

                                 \gamma =\frac{1}{\sqrt{1-\frac{\left (0,2\cdot c \right )^2}{c^2}}}=1,02062

som mindst afviger 2% fra den urelativistiske beregning


Svar #2
12. juni 2014 af overkontroversiel (Slettet)

Så det tager lyset 0,5% længere tid at komme til Jorden ved en z = 0,1 i forhold til hvad vi iagttager, og 2% ved z = 0,2.  Eller er der afvigelsen fra den korrekte hastighed? 

Hvad er sammenhængen mellem rødforskydning- galaksehastighed  og relativisk tidsforlængelse?


Skriv et svar til: Tidsforlængelse og Kosmologisk rødforskydning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.