Matematik

Geografi

13. juni 2014 af Sagittarius (Slettet) - Niveau: 7. klasse

Ca 97% af alt ferskvand på Jorden er bundet som is. Den største ismængde findes i Antarktis(Sydpolen), men også i Grønland findes der is i store mængder.

Udmundingen af isbræen i Jakobshavn er 7 km bred, og bræens front er 900 m høj, hvoraf de 110 m er over havets overflade. Man regner med at isen glider frem med en gennemsnitshastighed på 20 m om dagen.

Isbræen i Jakobshavn er den største isflod på den nordlige halvkugle. Den udmunder i en 40 km lang fjord, der er pakket med enorme isbjerge.

\frac{6}{7} af isbjergene er skjult under vandoverfladen.

Isbjerget er langt større end det, man kan se over vandet.

1. Hor mange kubikmeter brækkes der hvert døgn af isbræen i Jakobshavn?

2.I gennemsnit bruger hver 5,1 mio danskere 100 mdrikkevand hvert år. Heraf bruges ca. 60% i husholdningerne. Det meste af resten bruges u erhvervslivet.

Hvor mange kubikmeter vand bruges hvert år i de danske husholdninger?

3.Når 1m3 is smelter, bliver den til ca. 900 liter vand.

Hvor mange liter vand producerer isbræen i Jakobshavn hvert døgn form af is?

4.Hvor mange døgn ville isbræen i Jakobshavn være om at producere Danmarks årlige drikkevandsforbrug til husholdning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

Hvad har du selv gjort for at løse opgaverne?

Brugbart svar (1)

Svar #2
14. juni 2014 af Kanin015 (Slettet)

spørgsmål 1:
bræen er 7000 m bred, 900 m høj og isen glider frem / brækker af med 20 meter i længde hver dag.

formlen for kubikmeter er bredde*højde*længde

altså: 7000 meter (7km) * 900 meter * 20 meter = 126 000 000 m3

der brækker 126 000 000 kubikmeter af hvert døgn

spørgsmål 2

Hver person bruger 100 kubikmeter vand om året. der er 5 100 000 danskere.

altså ganger vi disse to tal, 100 og 5 100 000 sammen for at få det samlede vandforbrug.

100*5 100 000 = 510 000 000 m3

Der bliver altså brugt 510 000 000 kubikmeter vand hvert år af danskerne.

vi skal svare på hvor meget vand der bruges i husholdningerne. som der står i teksten er det 60%.

vi skal altså tage 60% af 510 000 000.

det gør man ved at gange med procenten

510 000 000 * 60% = 510 000 000 * 0,60 = 306 000 000

Der bliver altså brugt 306 000 000 kubikmeter vand hvert år i de danske husholdninger.

Spørgsmål 3

vi ved fra spørgsmål 1, at der brækker 126 000 000 kubikmeter af hvert døgn.

Når det smelter bliver hver af de 126 000 000 kubikmeter til 900 liter vand.

altså skal vi gange 126 000 000 med de 900 liter

126 000 000 * 900 = 113 400 000 000

altså bliver der produceret 113 400 000 000 liter vand hvert døgn i form af is.

Spørgsmål 4

Da isbræen producerer mere vand hvert døgn, end man bruger hvert år i danmark, vil det altså kun tage ét døgn.


Svar #3
14. juni 2014 af Sagittarius (Slettet)

Tak for hjælp Kanin015 ;)


Skriv et svar til: Geografi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.