Fysik

Fjederkraft??

15. juni 2014 af Budsmoke - Niveau: B-niveau

Hey folkens :)

Jeg har brug for lidt hjælp til en opgave som lyder sådan:

En partikel med massen m er i forbindelsse med en glat lodret føring og med en fjeder med fjeder kostanten k. Partiklen er påvirket af en kraft F, og gjederen er strakt stykket ΔL. Partiklen er i hvile.

DATA: m=35kg ; F=0,60kN ; k=0,40 kN/m ; θ =30º.

a) Beregn fjederkraften, der pårvirker partiklen.

b) Beregn ΔL.

Håber der en nogen, der kan hjælpe mig med at komme igang!?!?!


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvad er Θ? Er det vinklen med lodret eller vandret?


Svar #2
15. juni 2014 af Budsmoke

#1

Det er lodret..


Svar #3
15. juni 2014 af Budsmoke

#1

Det er lodret..


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

a) Da partiklen er i hvile, er der kraftbalance. Dvs. at fjederkraftens lodrette komposant er lige så stor som tyngdekraften.

m*g = Ffjeder*cos(Θ) 

Isolér Ffjeder og indsæt talværdierne.

b) Brug Hookes lov:

Ffjeder = k*ΔL


Svar #5
15. juni 2014 af Budsmoke

#4

Det var også sådan jeg startede, men jeg får et tal, der er mere end dobbelt af hvad min facit liste siger:

((35kg•9,82m/s2)/cos(30)) 396,871N ≈ 0,40 kN

og mit facit siger 0,18 kN

Kan du eventuelt lurer hvor min fejl er??


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Hvad er det for en kraft F=0,60kN, der er givet i dataene?


Svar #7
15. juni 2014 af Budsmoke

Det er den der påvirker partiklen.


Svar #8
15. juni 2014 af Budsmoke

her et billede magen til det jeg i min bog.

Vedhæftet fil:kraft.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
15. juni 2014 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Undskyld, det er mig, der misforstod opgaven:

Der er ikke nogen pil på F, men vi kan regne ud, at den virker opad, da der står, at fjederen bliver "strakt".

Kraftbalancen giver så

F*cos(θ) = mg + Ffjeder  <=>

Ffjeder = F*cos(Θ) - mg

Ffjeder = 0,60*103 N *cos(30) - 35kg*9,82m/s2 = 180 N = 0,180 kN 


Svar #10
15. juni 2014 af Budsmoke

Du har regnet helt korrekt :)

Jeg siger tusind tak for hjælpen!!!!!


Skriv et svar til: Fjederkraft??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.