Fysik

amperemeter og voltmeter

16. juni 2014 af hansen1921 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Hvad er forskellen på amperemeter og voltmeter?. jeg ved amperemeter bruges til at måle strømstyrke og voltmeter til energitab,  men hvorfor skal amperemeter i serie og voltmeter parallelt.

Jeg skal bruge det til at lave karakteristikker af elektriske komponenter.

et andet spørgsmål er, hvad nu hvis man arbejder med et apparat som måler begge dele? hvordan kan man vide kredsløbet


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. juni 2014 af mathon

Ampèremetret har meget lille resistans og kan indskydes i serie uden at påvirke kredsløbet nævneværdigt.

Volmeteret har stor resistans og skal indskydes parallelt, så kun en minimal strøm passerer igennem.


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. juni 2014 af hesch (Slettet)

Et voltmeter måler ikke energitab, men spændingsforskel. Et watt-meter måler effektab, der ganget med tid i en kWh-måler, bliver til energitab.

Et amperemeter, der fx skal måle strømmen gennem en modstand, skal sidde i serie med modstanden, hvorved strømmen gennem modstand og amperemeter bliver den samme.

Et voltmeter skal sidde parallelt over modstanden, da det så kan måle forskellen i spænding på den ene og anden side af modstanden. Hvis spændingen på hver side af modstanden er hhv. 7V og 3V, vil voltmetret vise:  U = 7V - 3V = 4V.

Et wattmeter måler både spænding over, og strøm gennem modstanden, da det jo skal beregne:

P = U * I

Watt-metret har så to målespoler ( for spænding og strøm ), der kobles således:    ( Load = modstand )

https://www.google.dk/search?q=wattmeter&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=KsaeU9xptLDsBpCNgdAJ&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1352&bih=601#facrc=_&imgdii=_&imgrc=7H_2rgubFGUELM%253A%3BnZXorKycD9nXfM%3Bhttp%253A%252F%252Fsub.allaboutcircuits.com%252Fimages%252F00181.png%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.allaboutcircuits.com%252Fvol_1%252Fchpt_8%252F11.html%3B413%3B188


Skriv et svar til: amperemeter og voltmeter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.