Fysik

blandet fysik

18. juni 2014 af mari984x (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej jeg skal til eksamen her om en 5 dage, vi kan trække mellem 33 spørgsmål, og nogen af dem driller, jeg har derfor brug for hjælp til nogen af spørgsmålene som lyder:

1) Du skal redegøre for begrebet energiomsætning.

2) Du skal redegøre for temperatur- og energiforholdene for et stof, når det tilføres eller afgiver energi.

3)  Redegør for begrebet tryk, herunder tryk i væsker og opdrift.

4) Du skal omtale en krafts arbejde samt potentiel og kinetisk energi. Du skal desuden redegøre for bevarelsen af den mekanisk energi ved konservative kræfter.

5) Du skal omtale nogle grundlæggende begreber i ellæren samt udlede forskellige udtryk for energiomsætningen i en resistor. Desuden skal serie- og parallelkoblinger af resistorer behandles

6) Du skal omtale bølger og de fysiske begreber, der knytter sig til bølgers udbredelse.

7) Du skal omtale bølger og de fysiske begreber, der knytter sig til bølgers udbredelse.

8) Du skal dels redegøre for de grundlæggende begreber i bølgelæren, dels omtale synligt lys og de egenskaber, der knytter sig til elektromagnetiske stråling i forskellige bølgelængdeintervaller. Desuden skal gitterformlen behandles.

Håber virkelig i kan hjælpe mig.

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juni 2014 af mathon

Hvad har du styr på - inden det havner i et rent GSK?


Svar #2
18. juni 2014 af mari984x (Slettet)

dem jeg har styr på har jeg ikke sat ind. der er som sagt i alt 33 spørgsmål, og de andre 25 kan jeg nogenlunde, disse er jeg stort set helt på bar bund med. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juni 2014 af mathon

1.
          Energien i et lukket system er konstant, men den kan skifte form eller delvis form.
          Kom ind på de forskellige energiformer.


Svar #4
18. juni 2014 af mari984x (Slettet)

okay så sådan nogen omkring mekaniskenergi, kinetisk energi og potentiel energi? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juni 2014 af mathon

2.
     Et stofs energiudveksling ved temperaturdifferens \Delta T inkluderer specifik varmekapacitet c og massen m
     i sammenhængen
                                             Q=m\cdot c\cdot \Delta T

     Et stofs energiudveksling uden temperaturdifferens er et faseskifte

                                          Q=m\cdot L_x

     hvor L_x enten er smeltevarmen eller fordampningsvarmen.
                              

            


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. juni 2014 af mathon

3.
         Tryk er den vinkelrette kraft på fladen divideret med fladen.

                          p=\frac{\left |\overrightarrow{F}_{vinkelret} \right |}{A}

          Tryk i væsker

                           p=p_o+g\cdot \varrho \cdot h+\frac{1}{2}\cdot \varrho \cdot v^2

          som for en væske i hvile (v=0)
          giver
                           p=p_o+g\cdot \varrho \cdot h

          Opdriften er lig med tyngden af den fortrængte væskemængde:

                           \overrightarrow{F}_{op}=m\cdot h\cdot \left ( -\overrightarrow{g} \right )

                 


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. juni 2014 af mathon

3. fortsat og rettet:

Opdriften er lig med tyngden af den fortrængte væskemængde:

                           \overrightarrow{F}_{op}=V_{v\ae ske}\cdot \varrho _{v\ae ske}\cdot \left ( -\overrightarrow{g} \right )

      dvs
                           F_{op}=V_{v\ae ske}\cdot \varrho _{v\ae ske}\cdot g
      specielt ved flydning

                         F_{op}=V_{under}\cdot \varrho _{v\ae ske}\cdot g=V\cdot \varrho _{legeme}\cdot g


Brugbart svar (0)

Svar #8
18. juni 2014 af mathon

4.

     En kraft \overrightarrow{F}'s arbejde A langs en vej \overrightarrow{s}, når vinklen mellem \overrightarrow{F} og \overrightarrow{s} er \varphi
     er skalarproduktet

                                         \overrightarrow{F}\cdot \overrightarrow{s}=F\cdot s\cdot \cos(\varphi )

                                          E_{pot}=F\cdot s\cdot \cos(\varphi )
                                          E_{kin}=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2

                                          E_{mek}=E_{pot}+E_{kin}\; \; \; \; \; er\; konstant


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. juni 2014 af mathon

5.
     Præsenter begreberne
                     •  strømstyrke
                     •  modstand
                     •  spænding
                     •  effekt

                     Ohms lov
                                          U=R\cdot I

                                         E_{el}=q\cdot U=I\cdot t\cdot U   som er Joules lov

                                          P=\frac{E_{el} }{t}=\frac{U\cdot I\cdot t}{t}=U\cdot I=R\cdot I^2=\frac{U^2}{R}


Brugbart svar (0)

Svar #10
18. juni 2014 af mathon

5. fortsat
                seriekoblede resistorers erstatningsmodstand:

                                         R_s=R_1+R_2+R_3+......+R_n

                parallelt koblede resistorers erstatningsmodstand:

                                         \frac{1}{R_p}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+\frac{1}{R_3}+......+\frac{1}{R_n}


Brugbart svar (0)

Svar #11
18. juni 2014 af mathon

6.
       Bølger er radiær udbredelse af svingningstilstande.
       karakteriseret ved en amplitude A, en svingningstid/periode T
       en frekvens f og en begyndelsesfase \varphi _o.

       Bølger kan gå gennem bølger uden vedvarende at forandre mønster - superposition.

       Bølger kan interferere.

       v=\lambda \cdot f


Brugbart svar (0)

Svar #12
18. juni 2014 af mathon

8.

       De omtalte begreber i 8.
       samt
                   lysets dualisme partikel/bølge-model.

                   c=\lambda \cdot f

                   synligt lys i intervallet fra 400 nm til 750 nm

      Fotonenergi:
                               E_{foton}=h\cdot f=h\cdot \frac{c}{\lambda }=\frac{h\cdot c}{\lambda }=\frac{1239,84\; eV\cdot nm}{\lambda }

      Gitterformlen:
                                d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )=n\cdot \lambdad\cdot \sin\left ( \theta _n \right )=n\cdot \lambda \; \; \; \; \; \; \sin\! \left ( \theta _n \right )=\frac{x_n}{\sqrt{L^2+x{_{n}}^{2}}}


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. juni 2014 af mathon

Gitterformlen:
                                d\cdot \sin\left ( \theta _n \right )=n\cdot \lambda\; \; \; \; \; \; \sin\left ( \theta _n \right )=\frac{x_n}{\sqrt{L^2+x{_{n}}^{2}}}
                               


Svar #14
18. juni 2014 af mari984x (Slettet)

En million gange tak. har virkelig fået hjulpet mig igang :)


Skriv et svar til: blandet fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.