Fysik

bremselængde?

20. juni 2014 af SvenOlee (Slettet) - Niveau: B-niveau

kan en eller anden forklar mig hvad bremselængde er for noget?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. juni 2014 af mathon

Bremselængden s er den vejlængde, det kræver at bringe et køretøj til standsning ved en given hastighed v.

                                           s\sim v^2                               


Svar #2
20. juni 2014 af SvenOlee (Slettet)

kan du lige forklar mig s\sim v^2?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. juni 2014 af SuneChr

Når det bevægende legeme føres af en person, gælder,
standselængde = reaktionslængde + bremselængde.


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juni 2014 af mathon

        s\sim v^2        vejlængden er proportional med kvadratet på begyndelsesfarten


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Hvis der bremses med konstant acceleration a, er

        s = (1/2)·a·t2 + v0·t + s0

og

        v = a·t + v0 .

Sætter vi s0 = 0 , regner vi positionen fra tiden t = 0 . Tiden tb for opbrtemsningen findes da af

        v = a·tb + v0 = 0 ,

dvs.

        tb = -v0/a ,

og den tilhørende bremselængde er da

        sb = (1/2)·a·tb2 + v0·tb = (1/2)·a·v02/a2 - v02/a = -(1/2)·v02/a .

Heraf ses det, at bremselængden, for fastholdt acceleration, er proportional med kvadratet på starthastigheden v0 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. juni 2014 af anonym000

#2

Det korrekte tegn er vist: 

Altså:

s ∝ v2

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Begge symboler, både ~ og ∝, er i brug i Skandinavien som symboler for proportionalitet:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Proportionalitetstecken


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. juni 2014 af anonym000

#7

Okay. 

At bruge ~ i stedet for ∝ er måske ikke særligt smart, da ~ har andre betydninger modsat ∝, som kun har (så vidt jeg ved) en betydning.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #9
20. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man benytter nu de symboler, som det er for vane at benytte i en bestemt sammenhæng og blandt en bestemt brugergruppe. Benytter man et symbol, som læseren ikke forventes at være bekendt med, bør man ved introduktionen forklare betydningen af symbolet.

I øvrigt benyttes ∝ også i andre sammenhæng, se http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mathematical_symbols


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. juni 2014 af anonym000

#8

Okay. Jeg er bare blevet vant til at se ∝ benyttet i engelsk faglitteratur.

- - -

...............


Brugbart svar (0)

Svar #11
20. juni 2014 af Andersen11 (Slettet)

#10

Jam, det er da også korrekt brug.


Svar #12
20. juni 2014 af SvenOlee (Slettet)

i keder jer


Brugbart svar (0)

Svar #13
20. juni 2014 af anonym000

#11

Det ved jeg godt.

Jeg mente, at jeg havde ikke set tilde i brug som tegnet for proportionalitet.

- - -

...............


Skriv et svar til: bremselængde?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.