Fysik

Brydningsloven

21. juni 2014 af henrikl3 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, jeg sidder og læser op til eksamen og er nået til emnet lys og bølger. Herunder udleder jeg brydningsloven:

\frac{sin(i)}{sin(b)}=\frac{\lambda_1*f}{\lambda_2*f}=\frac{v_1}{v_2}

Jeg forstår ikke hvorfor indfaldsvinklen i er den samme i trekant ABC nedenfor og hvorfor brydningsvinklen b er den samme i trekant ABD:

Ville være lækkert hvis nogen kunne give en kort forklaring!


Brugbart svar (1)

Svar #1
21. juni 2014 af Matkaj

1) AC står vinkelret på den indkomne stråle, så hvis du tager de to vinkelben der danner i og roterer dem 90 grader med uret, får du jo netop vinkel CAB.

2) DB står vinkelret på strålen, så hvis du roterer vinkel b 90 grader med uret får du netop vinkel ABD.


Svar #2
21. juni 2014 af henrikl3 (Slettet)

Aha, det kan jeg godt se. Tak skal du have #1.

Jeg har et enkelt spørgsmål tilbage. Min bog har en udledning af formlen, men jeg forstår ikke sidste del.

Ud fra skitsen ovenfor og trigonometri er den kommet frem til følgende:

Herefter anvender den bølgeformlen:

Som sammenskrives med 6.4 og bliver til:

Jeg er ikke sikker på hvad der sker her. Jeg forstår at lambda * frekvens = hastigheden, men hvorfor ganges frekvens på til en start?


Brugbart svar (1)

Svar #3
21. juni 2014 af mathon

for at opnå størrelsen v

                    \frac{\lambda _1}{\lambda _2}    forlænges med f som er konstant,

hvoraf
                    \frac{\lambda _1\cdot f}{\lambda _2\cdot f}=\frac{v_1}{v_2}


Skriv et svar til: Brydningsloven

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.