Matematik

F(x)=x^3+e^x+1

03. juli 2014 af jihudsif (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (0,f(0)).

F(x)=x^3+e^x+1

F'(x) = 2x+ ex

Er det korrekt differentieret? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. juli 2014 af Brusebad (Slettet)

Nej, det første led i din differentiation er forkert, det skyldes muligvis en skrivefejl. Benyt (xn)' = nxn-1. En anden gang kan du jo evt. tjekke efter på dit CAS-værktøj (hvilket jeg antager du har da det forventes på matematik A).


Svar #2
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Hov mente:

3x^2 


Svar #3
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men jeg får f'(0) til at være: 

f'(0)= 1


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3. Du har kaldt funktionen F(x) , så du må mene. F '(0) = 1 . Ja, det er korrekt.

Svar #5
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Ja, okay.

Jeg finder tangentligningen til at være:

y = x


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. juli 2014 af mathon

#5

                                      f{\, }'(0) = 3\cdot 0^{2}+e^{0}=0+1={\color{Red} 1}

                                     f(0) = 0^{3}+e^{0}+1=0+1+1={\color{Blue} 2}

tangentligning i (0,f(0)):             
                                      y={\color{Red} f{\, }'(0)}\cdot \left ( x-0 \right )+{\color{Blue} f(0)}
                                      y=1\cdot x+2
                                      y=x+2


Svar #7
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men skal man ikke efter at have fundet f'(0) finde tangentligningen? 


Svar #8
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

0hvordan kan det ske? f'(0)= 1 skal det ind i den anden med f(0)?


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Hvis vi kalder funktionen f(x) i stedet for F(x), beregner man f(0) og f '(0) og indsætter i tangentligningen. Man har

        f(x) = x3 + ex + 1 , og

        f '(x) = 3x2 + ex ,

hvorfor

        f(0) = 03 + e0 + 1 = 0 + 1 + 1 = 2 , og

        f '(0) = 3·02 + e0 = 1 ,

tangentligning med x0 = 0 :

        y = f '(x0) · (x - x0) + f(x0) , dvs.

        y = f '(0) · (x - 0) + f(0) = 1 · (x - 0) + 2 = x + 2 .


Brugbart svar (0)

Svar #10
03. juli 2014 af 123434 (Slettet)

Følger lige med


Svar #11
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Så man skal have 1 med i f(0) som er fra selve ligningen altså:

f(x)=x3+ex+1

Så 1 tallet skal regnes med i f(0)?


Brugbart svar (0)

Svar #12
03. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Ja, man kan da ikke bare smide tilfældige ting væk i funktionens forskrift. Man skal benytte den forskrift, hvormed funktionen nu engang er givet.


Svar #13
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Okay. 

Hvis vi har denne funktion: 

En funktion f er bestemt ved f(x) = x3 + x2

Vi skal bestemme en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1,f(2))

Først starter vi med at differentiere: 

f '(x) = 3x+ 2x

Så skal vi indsætte 1 ind på x'ses plads.

 f '(1) = 3·12 +  2·1 = 

f'(1) = 5

f(2)= 3x+ 2x + 5 =  ? 

Skal man gøre det på samme måde i dette tilfæde og hvad bliver det til efter lighedstegnet?


Brugbart svar (0)

Svar #14
03. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#13

Bemærk, at punktet (1 , f(2)) ikke ligger på grafen for funktionen f(x) , og det har derfor ingen mening at tale om tangenten til grafen for f i punktet (1 , f(2)) .

Du må mene punktet (1 , f(1)) . Man skal beregne f(1) og f '(1) og indsætte i tangentligningen.


Svar #15
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

heller ikke hvis det stod således:

 Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet P(1, 2)


Brugbart svar (0)

Svar #16
03. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#15

Jo, det kan lade sig gøre for denne funktion, fordi f(1) = 2 .


Svar #17
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

En funktion f er bestemt ved f(x) = x^3 + x^2

Kan vi godt antage at vi vil bestemme en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (4,f(4))? 

i dette tilfælde?


Brugbart svar (0)

Svar #18
03. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#17

Hvis du selv definerer opgaven, kan du jo antage hvad som helst. Den givne funktion er differentiabel overalt, og den har en tangent i ethvert punkt (x0 , f(x0)) på sin graf.


Svar #19
03. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

Men så skal vi gøre det på samme måde som i svar #9. ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #20
03. juli 2014 af Andersen11 (Slettet)

#19

Ja, man skal jo beregne de talværdier, der indgår i tangentligningen.


Skriv et svar til: F(x)=x^3+e^x+1

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.