Matematik

Bestem en ligning

30. juli 2014 af jihudsif (Slettet) - Niveau: A-niveau

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i hvert af grafens skæringspunkter med førsteaksen.

f(x)=-x^2+ 9

Vi isolere og ender med punkterne: (-3:00 og 3:00)

Så kender vi:

f(x)=-x^2+ 9

f'(x)=-2x

f(3)= -3^2+9 = 18

f'(-3)=-2(-3) = -6

Så skal disse tal indsættes i følgende formel:

f'(x0)*(x-x0)+f(x) ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #1
30. juli 2014 af peter lind

De fundne punkter er (-3, 0) og (3, 0)  Din værdi af f(3) er forkert

x0 er i dette tifælde -3 eller 3. Sæt dette ind i den sidste formel


Svar #2
30. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

f(3)=-3^2+9 = 0

Hvis jeg indsætter det ind i formlen bliver det:

f(-3)*(x-(-3)) + f(3)

= f'(-6)*(x-(-6))+ f(0)

y = -6x - 36


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. juli 2014 af mathon

      f '(x) = -2x

      f '(-3) = -2•(-3) = 6

      f '(3) = -2•3 = -6     

tangentligning i = (-3,0)

     y = 6·(x-(-3)) + 0

     y = 6x + 18

.

tangentligning i = (3,0)

     y = -6·(x-3) + 0

     y = -6x + 18
     


Svar #4
30. juli 2014 af jihudsif (Slettet)

#3  

Hvorfor skal vi ikke bruge f(x)=-x^2-9 til noget? Hvorfor bruger vi f'(x)=-2x to gange for at få -6 og 6?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. juli 2014 af mathon

#4
      for f(x) = 0 er beregnet x-værdierne -3 og 3

     

      f '(x) = -2x    giver forskellige værdier for -3 og 3,
      hvorfor de to tangenter får forskellige hældningskoefficienter.


Skriv et svar til: Bestem en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.