Matematik

Bestem ligning for den linje der går gennem punkterne

18. august 2014 af logawbjpgv< (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hejsa! 

spørgsmålet lyder: Bestem ligningen for den linje, der går gennem punkterne.

ligningen er (0, -1) og (5,9) Jeg ved virkelig ikke, hvordan man finder ud af det. Hvordan skal man løse den? skal x og y inddrages på en eller anden måde? håber i kan hjælpe!!!!


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. august 2014 af mathon

        når den rette linje er på formen
                         y = ax + b

        er
                      \small a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}
        og
                      \small \small b=y_1-a\cdot x_1
                     


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. august 2014 af AskTheAfghan

Du kender to punkter. Du må stille det op på formen som vist i #1. Du kan starte med at bestemme hældningen a. Konstanten b kan bestemmes på forskellige måde. For nemheds skyld, kan man sige, at konstanten b har den værdi, der angiver skæringen på y-aksen x = 0. Her er b = -1, når x = 0.


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. august 2014 af mathon

når
        x = 0 er y = b
hvorfor
                         b = -1

                   \small \small a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}=\frac{9-(-1)}{5-0}=


Svar #4
18. august 2014 af logawbjpgv< (Slettet)

Skal man sige: -1= a • (0) + b

-1= 0a + b

9= 5a+b 

Så kan jeg bare ikke komme videre!


Brugbart svar (1)

Svar #5
18. august 2014 af mathon

               \small \small \small a=\frac{y_2-y_1}{x_2-x_1}=\frac{9-(-1)}{5-0}=\frac{10}{5}=2


Svar #6
18. august 2014 af logawbjpgv< (Slettet)

Kan du ikke prøve at færdiggøre det som jeg startede på? altså 9= 5a +b osv. for jeg er virkelig lost...


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. august 2014 af mathon

        9 = 5a + b

        9 = 5a + (-1) = 5a - 1

        10 = 5·a

        2 = a

       

       


Svar #8
18. august 2014 af logawbjpgv< (Slettet)

10, hvorfor skal det inddrages?


Brugbart svar (1)

Svar #9
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Man isolerer 5a i ligningen

        9 = 5a - 1

ved at lægge 1 til på hver side

       9 + 1 = 5a - 1 + 1

       10 = 5a


Svar #10
18. august 2014 af logawbjpgv< (Slettet)

Ah, tusind tak for hjælpen! Nu giver det faktisk lidt mere mening for mig. Tak for jeres tid og tålmodighed!


Skriv et svar til: Bestem ligning for den linje der går gennem punkterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.