Matematik

Sandsynlighedsregn.

18. august 2014 af Ukendt11 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Nogle, der vil hjælpe? :-)

En urne indeholder 30 blå, 15 røde, 20 sorte kugler. Der trækkes 10 kugler.

Hvad er sandsynligheden for at:

* Alle kugler er blå?

* Der er 5 røde og 5 blå kugler?

* Der er 5 blå, 3 røde og 2 sorte kugler?


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. august 2014 af BadBoyBard (Slettet)

Ukendt11,

Jeg kan og vil mere end gerne hjælpe dig, men jeg mangler oplysninger mht. din opgave. Er der tilbagelægning eller er der ikke? Hvad jeg mener, er, hvis man f.eks. trækker en blå fra bunken, vil man så lægge den blå tilbage eller ikke?

Om det er det ene eller det andet scenario vil betyde en del for din opgave, især mht. de formler, du skal anvende. 

Bard  


Brugbart svar (0)

Svar #2
18. august 2014 af peter lind

Du skal bruge at sandsynlighed = antal gunstige udfald/antal mulige udfald

Endvidere skal du bruge binomialkoefficienter som angiver på hvor mange måder, du kan tage i ud fra en mængde på n.  For binomialkoefficienten gælder Kn,i =  n!/(i!*(n-i)! Den kan også slås op i regneark, matematik og statstik programmer


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2014 af SuneChr

Udfaldsrummet består af  K (65 ; 10)  udfald.
1)    10 b  kan trækkes på  K (30 ; 10)  måder
2)    5 r og 5 b kan trækkes på  K (15 ; 5)·K (30 ; 5)  måder
3)    5 b , 3 r og  2 s  kan trækkes på  K (30 ; 5)·K (15 ; 3)·K (20 ; 2)  måder 


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det synes ret klart af formuleringen i #0, at der udtages 10 kugler fra den samlede mængde af kugler, så der ikke er tale om tilbagelægning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. august 2014 af shafaifer (Slettet)

Andelen af blå kugler:

30 / 65 = 6/13

* Alle kugler er blå: (6/13) * 10 = 60/13

Andelen af røde kugler: 

15 / 65 = 3/13

5 røde kugler: (3/13) * 5 = 15/13

5 blå kugler: (6/13) * 5 = 30/13

* Der er 5 røde og 5 blå kugler: 30/13 * 15/13 = 450/169

Andelen af sorte kugler:

20 / 65 = 4/13

* Der er 5 blå, 3 røde og 2 sorte kugler: 30/13 * (3/13*3)*(4/13*2)=2160/2197 


Brugbart svar (1)

Svar #6
18. august 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Jeg ved ikke, hvad du beregner her, men se forklaringerne i #2 og #3.


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. august 2014 af BadBoyBard (Slettet)

#3: "synes" er kodeordet i dit argument, og med hvilket et sikkerhedsinterval ligger ordet "synes" på? Jeg vil sige, at den ligger på <100%. 

Efter mine erindringer fra gymnasiet mht. sandsynlighedsopgaver, så vil opgaven enten fortælle dig, om der er tilbagelægning eller ej, hvilket jeg ikke synes lader til at være tilfældet her. 

Bard


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. august 2014 af SuneChr

# 0
Hvad siger "Ukendt11"?  Ser opgaven sådan ud, som du har beskrevet den her?


Svar #9
19. august 2014 af Ukendt11 (Slettet)

#8

Ja, det gør den.
Der står intet om tilbagelægning.


Skriv et svar til: Sandsynlighedsregn.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.