Matematik

Komplekse tal

05. september 2014 af SolSmil (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej

Jeg skal bestemme Re og Im i dette udtryk (jf. billede), men det er lidt svært fordi det står som et brøk. Hvordan vil man normalt gøre? 


Svar #1
05. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Hej

Jeg skal skrive følgende ligninger (jf. billede) om på rektangulær form. Jeg har prøvet mig frem ved at løse hver af dem først og så lægge dem sammen, men det passer ikke med facit. Jeg får a=6+6i og b=-9+8i og så lægger jeg dem sammen og får z= -3+14i.

Hvad gør jeg forkert?

Vedhæftet fil:mi438.png

Brugbart svar (1)

Svar #2
05. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#0

Hvis der er tale om en brøk, hvortæller og nævner hver er komplekse tal, vil man normalt forlænge brøkens med nævnerens komplekst konjugerede tal.

#1

a) Bemærk, at -i·(-i) = i2 = -1 ,dvs. a = 4 - 3i . b er korrekt = -9 + 8i .


Svar #3
05. september 2014 af SolSmil (Slettet)

1. Jeg får det til 4+3i når jeg sætter -1 ind. 

5-3i+i^2+6i = 3i+5-1 = 4+3i

facit for a og b står til at være -4-6i. Men det kan jeg slet ikke få til at hænge sammen. 

2. Kan man sige at kompleks konjugeret er det modsatte tal af Im i ligningen?


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#3

Man ganger ind med -i i parentesen

        a = 5 - i·(3 - i) = 5 - 3i -i·(-i) = 4 - 3i .


Svar #5
05. september 2014 af SolSmil (Slettet)

#4

Men hvor forsvinder 6i i ligningen? Den er også med så vidt jeg kan se.


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man danner så summen

        a + b = 4 - 3i -9 + 8i = -5 + 5i .

#3

2. Det til det komplekse tal z = a + ib hørende komplekst konjugerede tal er tallet a - ib .


Svar #7
05. september 2014 af SolSmil (Slettet)

så når jeg skal finde Re og Im i brøken  z=(-2i+3i)/i så er kompleks konjugeret z=(-2-3i)/-i. Og du sagde man forlænger med det man får konjugeret i nævneren dvs. jeg ganger nævner og tæller med -i og dermed får jeg :

2i+3/-1= -2i-3 = -3-2i men i facit står der 3+2i. er det fordi -i*i= -(-1)=1 og ikke -1. 


Brugbart svar (1)

Svar #8
05. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Læs forklaringen i #2 igen. Man forlænger den komplekse brøk med nævnerens komplekst konjugerede. Derved bliver nævneren et reelt tal. Jeg formoder du mener

       z = (-2 + 3i)/i = (-2 + 3i)·(-i) / (i·(-1)) = -2·(-i) = 3i·(-i) = 3 + 2i .

Ja, -i·i = = -i2 = -(-1) = 1 .


Svar #9
05. september 2014 af SolSmil (Slettet)

Det var præcis det jeg mente :-) tak! 


Skriv et svar til: Komplekse tal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.