Matematik

Squeeze sin^3(y)+cos^3(y)

06. september 2014 af Rins (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har fået til opgave, at finde grænseværdien af et udtryk, der efter en del reduktion giver:

                x*(sin3(y)+cos3(y)) for x->0.

Jeg ved godt, at der ikke kan gå noget galt ved bare at lade x gå mod nul og sige, at grænseværdien for udtrykket er nul, men vi er alligevel blevet bedt om at bruge Squeeze teoremmet til at vise, at det går mod nul. Jeg kan dog ikke helt regne ud, hvad vi bør sætte som den øvre og nedre grænse. Er der nogen, der kan give et par hints?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Squeeze teoremet kan for eksempel udtrykkes således:

Lad f, g og h være funktioner, der er defineret på et interval I = ]a;b[ , og antag, at det for alle x ∈ I gælder, at

        g(x) ≤ f(x) ≤ h(x)

og antag yderligere, at der om grænseværdierne gælder limx→a g(x) = limx→a h(x) = L . Da gælder der også

        limx→a f(x) = L .

For funktionen f(x) = x·(sin3(x) + cos3(x)) har man, for x ∈ ]0;1[ at

        f(x) ≤ x·(x3 + 1) og   f(x) ≥ x·(-x3 -1)


Svar #2
06. september 2014 af Rins (Slettet)

Funktionen hed dog 

   f(x)=x*(sin3(y)+cos3(y))

og ikke

   f(x) = x·(sin3(x) + cos3(x))

Jeg ved ikke, om det overhovedet giver mening, at bruge Squeeze metoden her, men jeg er blevet bedt om det.


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

OK, det havde jeg lige overset. Så drejer det sig om en funktionen af formen f(x) = k·x , hvor k er et reelt tal . Så er

        -|k|·x ≤ f(x) ≤ |k|·x


Svar #4
06. september 2014 af Rins (Slettet)

Det giver selvfølgelig god mening, men jeg ved vel i princippet lige så meget om, hvad -|k|·x går mod som, hvad f(x) går mod.


Brugbart svar (1)

Svar #5
06. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, jeg forstår heller ikke formålet med at bruge det teorem på denne funktion.


Svar #6
06. september 2014 af Rins (Slettet)

Mange tak for hjælpen. Det var egentligt det svar, som jeg havde fisket efter.


Skriv et svar til: Squeeze sin^3(y)+cos^3(y)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.