Fysik

atomare spektre - kviksølv

07. september 2014 af Stinneish (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej (:

Jeg sidder med en rapport om kviksølv, og jeg skal nu til at udregne energien i eV - og jeg kan bare ikke finde ud af det! Jeg har lavet en lignende opgave og hydrogen spektret, hvor man brugte Bohrs konstant/tal (1240) - men jeg går ud fra at det KUN passer på hydrogen, ikke?

Ellers har jeg prøvet følgende formler:

f=c/lambda

E_foton=h*c

lysets hastighed = c = 3,00*10^8 (denne prøvede jeg så at lave til nm = 3*10^17, da lamda/ bølgelængde jo står i nm ??)

Jeg får der underligste tal, hvor der altid står 10^23 (eller noget deromkring) til sidst?

Please hjælp hvisi kan, er simpelthen så forvirret over hvordan jeg skal regne Energi i eV ud ):

Her er de bølgelængder jeg har fået:

368nm

408nm

438nm

497nm

554nm

585nm


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2014 af Andersen11 (Slettet)

Den grundlæggende formel er

        Efot = h·f = h·c/λ = 6,626·10-34 Js · 2,99792·108 m/s / λ = 1.986·10-25 Jm / λ

                                   = 1.986·10-25 J · 109 nm / (1,602·10-19 J/eV) / λ

                                   = 1239,8 eV·nm / λ


Svar #2
07. september 2014 af Stinneish (Slettet)

Mange tak (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. september 2014 af mathon

så du har

                                              \begin{array}{|c|c|} \lambda & E_{fot} \\ nm&eV\\ \hline 368&3,37\\ 408&3,04\\ 438&2,83\\ 497&2,49\\ 554&2,24\\ 585&2,12\\ \end{array}


Svar #4
07. september 2014 af Stinneish (Slettet)

Ja (: 

Der står man skal sige noget om hvor de er sprunget fra ved at tegne ind på en tegning med streger (skal numre?) men hvordan finder man ud af det?

(har vedhæftet det billede man skal bruge, hvis nogen kan hjælpe) (:

Vedhæftet fil:energi niveaudiagram.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2014 af mathon

       E_n-E_m=E_{foton}

        E_n=E_m+E_{foton}


Svar #6
07. september 2014 af Stinneish (Slettet)

jeg forstår ikke helt hvad E_n og E_m er. Jeg kan kun regne mig frem til E_foton?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2014 af mathon

            \begin{array}{|c|c|} \lambda & E_{fot} \\ nm&eV\\ \hline 368&3,37\\ 408&3,04\\ 438&2,83\\ 497&2,49\\ 554&2,24\\ 585&2,12\\ \end{array}                                        energi niveaudiagram.jpg                                     Sammenlign med energispringene i energidiagrammet                        


Svar #8
08. september 2014 af Stinneish (Slettet)

Kan det passe at der er en der springer fra skal nr. 7 til skal nr. 3 ? (:


Skriv et svar til: atomare spektre - kviksølv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.