Fysik

Erstatningsresistans

09. september 2014 af poet (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej. Kan i hjælpe mig med at forstå hvordan man beregner dette?

Vedhæftet fil :)

Vedhæftet fil: opg41_ser_par.pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
09. september 2014 af mathon

ved parallelforbindelse
med n resistanser:
                                          \frac{1}{R_{erstat}}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2}+..........+\frac{1}{R_n}               

ved seriebindelse
med n resistanser:
                                            R_{er\! stat}=R_1 + R_2 +...........+R_n


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. september 2014 af PeterValberg

Opgave a er en serieforbindelse, - der adderer du "bare" de to modstandes værdi

Opgave b og d er parallelle forbindelser, hvor du kan bruge "reciprok-formlen"
(husk at erstatningsmodstanden bliver mindre end den mindste modstand i kredsen)

Opgave c er en blandet forbindelse, hvor du først finder erstatningsmodstanden for de to
modstanden, der er parallelle, hvor efter du adderer de to andre, da det jo så er en serieforbindelse
af tre modstande (hvor den ene er en erstatningsmodstand for en parallelforbindelse)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #3
09. september 2014 af poet (Slettet)

Mange tusind tak for svaret begge to :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2014 af mathon

specifikt fpr to paralleltforbundne resistanser:
    
                                 R_{er\! \! stat}=\frac{R_1\cdot R_2}{R_1+ R_2}

                              


Brugbart svar (0)

Svar #5
09. september 2014 af mathon

specifikt for tre paralleltforbundne resistanser:

                               R_{er\! stat}=\frac{R_1\cdot R_2\cdot R_3}{R_1\cdot R_2+R_1\cdot R_3+R_2\cdot R_3}


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. september 2014 af PeterValberg

Mathon har da fuldstændig ret i #4 og #5 og der findes til og med endnu en "genvej",
hvis du har en parallelforbindelse med n modstande, der alle har samme værdi,
i det (specielle) tilfælde kan erstatningsmodstanden bestemmes som værdien
for den enkelte modstand divideret med antallet af modstande i forbindelsen
(men altså KUN hvis de alle har samme værdi).

Vær opmærksom på, at "reciprok-formlen" kan bruges i alle tilfælde.
(ved parallelle forbindelser)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. september 2014 af mathon

specifikt
                    hvis du har en parallelforbindelse med n modstande, der alle har samme værdi

                     \frac{1}{R_{er\! stat}}=\frac{n}{R}

                      R_{er\! stat}=\frac{R}{n}


Skriv et svar til: Erstatningsresistans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.