Fysik

2.24 Spændingsdeler

28. september 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

I den viste spændingsdeler skal modstandene R1 og R2 dimensioneres ud fra følgende krav:

- når belastningsstrømmen Ib=0,4A skal Ucd være 10V.

- når belastningsstrømmen Ib=0,6A skal Ucd være 8V.

Bestem R1 og R2.

Hvordan gør man det?


Svar #1
28. september 2014 af multo26 (Slettet)

Tegning.
Vedhæftet fil:20140928_111756.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2014 af mathon

Vis diagram.


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2014 af mathon

      Serieforbundne modstande deler spændingen i modstandstallenes forhold.

      Ib sal først igennem R1.


Svar #4
28. september 2014 af multo26 (Slettet)

Hvad er "modstandstallenes" og "sal"?


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. september 2014 af mathon

Ib skal først igennem R1.


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. september 2014 af hesch (Slettet)

#0: Kredsløbets udgangsimpedans =  R = ΔU / ΔI = ( 10 - 8 ) V  / ( 0,6 - 0,4 ) A = 10Ω.

Du kan nu regne hvilespændingen ud ( når Ib = 0 ).  U0 = 10V + 0,4A * 10Ω = 14V

Indgangsspænding = 24V, så to mulige modstandsværdier, fx R1 = 10Ω , R2 = 14Ω.

R1 || R2 = R1*R2 / (R1+R2) = 5,8333Ω, hvilket ikke er de 10 Ω i udgangsimpedans. Man korrigerer så, ved at gange R1 og R2 med ( 10 / 5,8333 ), hvoraf findes:

R1 = 17,14Ω  ,    R2 = 24,00Ω.


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. september 2014 af hesch (Slettet)

#6 fortsat:  Du kan jo regne det ud på flere måder. Metoden i #6, kan du kalde "høkerregning".     :)

Sådanne metoder finder bred anvendelse i form af:

1)  Gæt een eller flere værdier.

2)  Regn ud hvad der sker.

3)  Korriger de gættede værdier.


Skriv et svar til: 2.24 Spændingsdeler

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.