Fysik

6.33 Serieforbindelse

28. september 2014 af multo26 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

En spole med resistans 10Ω er serieforbundet med en modstand på 40 Ω. Strømmen gennem denne serieforbindelse er 0,8A og spændingen over spolen alene er 48V.

Bestem

a) spolens impedans og reaktans.

b) den samlede spænding.

c) spolens cosφ og serieforbindelsens cosφ.

Jeg har gjort således:

a) Impedans: U/I=Z=48V/0,8A=60Ω

Reaktans: XL=U/I=48V/0,8A=60Ω men resultatet er 59,2Ω?

b) Den samlede spænding: U=I ganget med Z.

U/R1 plus R2=I og Z ganget med I=U=60Ω gange 0,96A=57,6V men resultatet er 62,0V?

c) spolens cosφ og serieforbindelsens cosφ. Hvordan gør man det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. september 2014 af mathon

     a) spolens impedans og reaktans.

             Z_{spole}=\frac{48\; V}{0,8\; A}=\frac{48\; \Omega \cdot A\cdot V}{0,8\; A}=60\; \Omega

              X_{spole}=\sqrt{Z{_{spole}}^{2}-R{_{spole}}^{2}}=\sqrt{\left (60\; \Omega \right )^{2}-\left (10\; \Omega \right )^{2}}=10\sqrt{3}\; \Omega


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. september 2014 af peter lind

b) Du glemmer den ohmske modstand

1/Z = kvrod( 1/R2+1/(Lω)2)

tan(φ) = L*ω//R


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. september 2014 af mathon

b) den samlede spænding

          U_{spole}=Z_{spole}\cdot I=\left ( 60\; \Omega \right )\cdot \left ( 0,8\; A \right )=48\; V

          U_{samlet}=\left ( Z_{spole}+R \right )\cdot \left ( 0,8\; A \right )=80\; V


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. september 2014 af mathon

c)
          \cos(\varphi_{spole} )=\frac{R_{spole}}{Z_{spole}}=\frac{10\; \Omega }{60\; \Omega }=\frac{1}{6}

          \cos(\varphi_{serie} )=\frac{R_{serie}}{Z_{serie}}=\frac{10\sqrt{3}\; \Omega }{20\sqrt{7}\; \Omega }=\frac{\sqrt{21}}{14}


Skriv et svar til: 6.33 Serieforbindelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.