Matematik

Nulpunkt tredjegradpolynomium

03. oktober 2014 af MetteMarieH (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej ;-)

Er der nogle kloge hoveder, der kan hjælpe mig med at bevise, at nedenstående tredjegradspolynomium kun har et nulpunkt :-)

x3 - 5x2 + 10x - 6

På forhånd tak for hjælpen 


Brugbart svar (1)

Svar #1
03. oktober 2014 af SuneChr

En heltallig reel rod x1 falder straks i øjnene.
Dividér polynomiet med (x - x1)
og overbevis dig om, at kvotienten ikke har reelle rødder.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. oktober 2014 af PeterValberg

Foretag et gæt på roden x1 (fx 1) og undersøg, om det "passer" :-)

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Det gælder generelt for et polynomium p(x) , at hvis summen af dets koefficienter er lig med 0, er 1 en rod i polynomiet.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. oktober 2014 af LeonhardEuler

En alternativ metode vil være at beregne antallet polynomiets reelle løsninger eller komplekse løsninger, er ved at beregne dets diskriminant.

En tredjegradspolynonium på standardsformen :  p(x) = ax3 + bx2 + cx + d 

har diskriminanten D=b^2c^2-4ac^3-4b^3d-27a^2d^2+18abcd

Hvis diskrimanten, D < 0 , har tredjegradspolynomiet en reel rod samt to komplekse rødder. 

hvilket det oplyste tredjegradspolynomie opfylder, da D = -71 < 0
 


Brugbart svar (1)

Svar #5
03. oktober 2014 af Eksperimentalfysikeren

Du kan også differentiere polynomiet og se, om den afledede har reelle rødder. Har det ikke det, har den afledede samme fortegn overalt og det oprindelige polynomium er strengt monotont, hvorfor det kun har én rod.

Denne metode lider dog af den svaghed, at hvis den afledede har reelle rødder, kan man ikke slutte, at det oprindelige polynomium har mere end én rod.


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2014 af SuneChr

Dm(f) = Vm(f) = R
Man kan også vise, at grafen for funktionen er monoton og uden saddelpunkt i hele Dm(f) og derfor har netop ét 0-punkt.
(Indlægget skrevet samtidig med ovenstående indlæg).


Brugbart svar (0)

Svar #7
03. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Dit svar er korrekt, men metoden er ikke udtømmende i den forstand, at et polynomium udmærket kan have lokale ekstrema og alligevel kun have én reel rod. Det er for eksempel tilfældet med polynomiet i opgaven her eller med polynomiet   g(x) = x·(x-1)·(x-2) + 1 .


Svar #8
04. oktober 2014 af MetteMarieH (Slettet)

Opgaven er uden hjælpemidler, så jeg tænker at bl.a. svar 1 er relevant, men jeg forstår det ikke helt :-(


Brugbart svar (0)

Svar #9
04. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#8

Ja, det er korrekt. Polynomiet opfylder forudsætningen der nævnes i #3. Summen af koefficienterne i polynomiet er lig med 0, hvor x = 1 er en rod i polynomiet. Man kan derfor foretage polynomiers division med divisoren (x-1) og finder

        x3 - 5x2 +10x -6 = (x2 -4x + 6)(x - 1) = (x2 -4x +4 +2)·(x-1) = ((x-2)2 + 2)·(x-1)

Eftersom polynomiet (x-2)2 + 2 > 0 for alle x, er det kun polynomiet x-1 , der kan bidrage med reelle rødder.


Svar #10
04. oktober 2014 af MetteMarieH (Slettet)

Tak for svaret :-) Andersen11


Skriv et svar til: Nulpunkt tredjegradpolynomium

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.