Fysik

Balmerserien

05. oktober 2014 af ehhm (Slettet) - Niveau: B-niveau

Lys fra et udladningsrør med hydrogen sendes gennem et optisk gitter med 560 spalter pr. mm. Beregn afbøjningsvinklen ø1 til den røde linje (lamda=656 nm) i første orden.
her brugte jeg sin(ø)=(m*L)/d og fandt ud af at vinklen var 21,5 grader. 

Hvilken afbøjningsvinkel får den linje i Balmer-spektret, som har den mindste bølgelængde? 

Her beder jeg så om assistance 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. oktober 2014 af mathon

Indsæt i gitterligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. oktober 2014 af mathon

         

                                   d\cdot \sin\left ( \theta _1 \right )= \lambda


Svar #3
05. oktober 2014 af ehhm (Slettet)

Når jeg sætter ind her, finder jeg jo bare ud af vinklen er 21,5 grader. vil det sige, at denne linje netop var den med den mindste bølgelængde  ? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. oktober 2014 af mathon

                       \frac{1}{\lambda }=R_{db}\cdot \left ( \frac{1}{4}-\frac{1}{n^2} \right )\; \; \; \; n\in \{3,4,5,6\}

                       \lambda =\frac{1}{R_{db}}\cdot \frac{4n^2}{n^2-4}


Brugbart svar (1)

Svar #5
05. oktober 2014 af Soeffi

Den linje i Balmer serien, der har den mindste bølgelængde, er ultraviolet og har en bølgelængde på 364,6 nm.


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. oktober 2014 af mathon

i overensstemmelse med
                   

          \lambda =\underset{n \to \infty }{\lim} \left (\frac{1}{R_{db}}\cdot \frac{4\cdot n^2}{n^2-4} \right )=\frac{1}{R_{db}}\cdot4=\left ( 91,1267\; nm \right )\cdot 4=364,507\; nm


Brugbart svar (1)

Svar #7
05. oktober 2014 af mathon

\frac{1}{\lambda }=R_{db}\cdot \left ( \frac{1}{4}-\frac{1}{n^2} \right )\; \; \; \; n\in \{3,4,5,6\}       er kun for det synlige spektrum.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. oktober 2014 af mathon

                    n_{max}=\left [ \frac{d}{\lambda _{min}} \right ]=\left [\frac{1785,71\; nm}{364,507\; nm} \right ]=4

                    \theta _{4}=\sin^{-1\left ( \frac{4\cdot \left ( 364,507\; nm \right )}{1785,71\; nm} \right )}=54,7^{\circ}


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. oktober 2014 af mathon

                     \theta _{4}=\sin^{-1}{\left ( \frac{4\cdot \left ( 364,507\; nm \right )}{1785,71\; nm} \right )}=54,7^{\circ}


Skriv et svar til: Balmerserien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.