Fysik

Inverting Amplifiers

08. oktober 2014 af SandraSørensen (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Nogen der kan hjælpe mig med denne opgave (har vedhæftet et billede). 
 

Vedhæftet fil: Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#0:  Opstil 3 knudepunktsligninger ( Kirchhoff ). Spændingen på den inverterende indgang = 0 V.

Antag at Uin fx = 1V.  Du kan også fx antage, at R = 1Ω.

Herved findes 3 knudepunktsspændinger, bl.a. Uout .

Forstærkning = Uout / Uin   ( skal blive negativ ).


Svar #2
08. oktober 2014 af SandraSørensen (Slettet)

Undskyld men ved slet ikke hvordan jeg skal begynde. Forstår det ikke..


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#2:  Hvis du nu benævner de sorte knudepunkters spændinger, fra venste mod højre, ved:

U1, U2, U3, U4=Uout

kan du opstille en knudepunktsligning for U2 ved:

(U1-U2)/R - U2/R + (U3-U2)/R = 0A.

For Kirchhoff siger:  Summen af strømmene ( med fortegn ), der løber mod et knudepunkt = 0A.

Opstil to yderligere knudepunktsligninger og find U4 ( = Uout ).

PS:  Husk at strømmen ind i den inverterende indgang = 0A   ( opamp'en er ideel ).


Svar #4
08. oktober 2014 af SandraSørensen (Slettet)

Knudepunktsligning for U1:
(U2-U1)/R - U1/R +(U2-U1)/R =0 A

Knudepunktsligning for U3:
(U3-U2)/R -U3/R + (U2-U3)/R = 0 A 

er det rigtigt? :S


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#4:  Nej, desværre:

For U1 hedder den:

(Uin - U1 )/R + (U2-U1)/R = 0A    ( der er jo kun 2 strømme mod dette knudepunkt, læs PS i #3 ).

Ligning for U3 er også forkert, alene af den grund, at en strømvej her har med U4 at gøre, men U4 optræder slet ikke i ligningen.  Prøv lige denne igen.

PS:  Husk, at U1 = 0V


Svar #6
08. oktober 2014 af SandraSørensen (Slettet)

Hmm er knudepunktsligningen for U3 så:
(Uin-U3)/R+(U3-U2)/R

Ved slet ikke hvordan jeg skal gribe dette kredsløb an. Har aldrig haft om dette. Hvis ovenstående ligning også er forkert, så takker jeg for din indsats og smutter.. :)


Svar #7
08. oktober 2014 af SandraSørensen (Slettet)

Og for din hjælp!


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Jamen så skriver jeg ikke, at den er forkert, men at den er urigtig.

Altså Uin ligger jo laaangt væk fra U3. Den hedder:

(U2-U3)/R - U3/R + (U4-U3)/R = 0A

Disse ialt 3 ligninger ser jo komplicerede ud, men er det ikke. Tag nu ligningen for U1:

(Uin - U1 )/R + (U2-U1)/R = 0A      =>       ( gang begge sider med R )

(Uin - U1 ) + (U2-U1) = 0               =>       ( U1 = 0 )

Uin + U2 = 0                =>

U2 = -Uin

På samme måde kan de to andre ligninger reduceres, og man finder let U4 udtrykt ved Uin. Man trevler ligningerne op fra en ende af, og behøver ikke at løse 3 ligninger med 3 ubekendte.

Herefter:   Forstærkning = U4 / Uin .

Prøv at kigge på ligningerne jeg har opstillet, og indse, at strømmene i disse er udtrykt ved

I = ΔU / R         ( Ohms lov ).

Du skal blot indse, hvad de respektive ΔU er, og have lidt styr på fortegn. Så er den der !


Svar #9
08. oktober 2014 af SandraSørensen (Slettet)

Haha mange tak for din tålmodighed! Men er det så rigtigt indtil videre: 

Vedhæftet fil:Unavngivet.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. oktober 2014 af hesch (Slettet)

Ligning for V1:    V2 = minus Vin.

Ligning for V2:    Der skal stå minus V2/R      ( strømmen løber fra V2 mod ground ).

Ligning for V3 ser rigtig ud.


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#10:   Ad:  ( strømmen løber fra V2 mod ground ).

Det var en rigtig dårlig forklaring.  Men ligesom foranstående led, hvor der står:

(V1-V2)/R

skal der stå:

(Gnd-V2)/R = (0V-V2)/R = -V2/R

Du har så vedtaget, at lade strømmene være positive mod knudepunktet, og så må du være konsekvent.

Kirchhoff er irriterende systematisk, og det er så fordelen ved ham.


Skriv et svar til: Inverting Amplifiers

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.