Fysik

Kraftmoment

08. oktober 2014 af abc14 (Slettet) - Niveau: A-niveau

En cyklist står med hele sin vægt på en pedal. Cyklisten vejer 62 kg, og pedalarmen er 31 cm lang.

Hvad er kraftmomentet om pedalens aksel (kranken), når pedalen er vandret?

Hvad er kraftmomenten, når pedalen står lodret opad? - lodret nedad? - og når den står i en vinkel på 50 grader med vandret?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Benyt definitionen for kraftmoment   r × F , hvor r er armens vektor, og F er kraften.


Svar #2
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Hvordan beregner jeg F, når jeg kun har massen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Gang massen med tyngdeaccelerationen g . Kraftens retning er lodret, pegende nedad.


Svar #4
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Tak


Svar #5
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Hvad hvis den peger lodret opad eller nedad?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

Når to vektorer er parallelle, er deres krydsprodukt lig med nulvektoren.


Svar #7
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

vil du uddybe dit svar eller skære det mere ud i pap. Jeg forstår det ikke helt


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Længden af krydsproduktet af to vektorer a og b er

        |a × b| = |a|·|b|·|sin(θ)|

hvor θ er vinklen mellem de to vektorer.

Når vektorerne er parallelle, er sin(θ) = 0 . Når vektorerne er ortogonale, er |sin(θ)| = 1 .


Svar #9
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Hvordan findes kraftmomentet, når pedalen står lodret?


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. oktober 2014 af mathon

                                              \overrightarrow{M}=\overrightarrow{r}\times \overrightarrow{F}

                                              \left |\overrightarrow{M} \right |=\left |\overrightarrow{r} \right |\cdot \left |\overrightarrow{F} \right| \cdot \left| \sin(\varphi ) \right |

hvor parallellitet giver

                                              \left |\overrightarrow{M} \right |=\left |\overrightarrow{r} \right |\cdot \left |\overrightarrow{F} \right| \cdot \left| \sin(0) \right |=0


Svar #11
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Tak


Svar #12
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Hvad er kraftmomenten, når pedalen står i en vinkel på 50 grader med vandret?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#12

Benyt udtrykket i #8 eller #10.


Brugbart svar (0)

Svar #14
08. oktober 2014 af mathon

                  \left | \overrightarrow{M} \right |=\left ( 0,31\; m \right )\cdot \left ( \left ( 62\; kg \right )\cdot \left ( 9,82\; \frac{N}{kg} \right )\cdot \sin(50^{\circ}) \right )\cdot \sin(90^{\circ})=144,584\; Nm


Svar #15
08. oktober 2014 af abc14 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt hvorfor. Kan jeg evt få det illustreret?


Skriv et svar til: Kraftmoment

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.