Fysik

gnidningskoefficient

10. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet) - Niveau: A-niveau

vil I sige, at gnidningskoefficienten er afhængig af massen af et objekt?? eller er den konstant?? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

I simplere modeller er gnidningskoefficienten μ forholdet mellem gnidningskraftens størrelse normalkraftens størrelse

        μ = |Fg| / |Fn| .

Gnidningskoefficvienten betragtes normalt som en konstant mellem 0 og 1, således at man kan beregne gnidningskraftens størrelse, når man kender normalkraftens størrelse.


Svar #2
11. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

men normalkraften er i dette tilfælde lig med tyngdekraften som er defineret som f=m*g (så massen må sige noget om gnidningskoeffcienten?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2014 af peter lind

Nej se #1. Massen siger intet om gnidningskoefficienten. I de tilfælde hvor normalkraften skyldes tyngdekraften siger den noget om normalkraften og derved indirekt om gnidningskraften, men den siger ikke noget om gnidningskoefficienten. Gnidningskoefficienten er uafhængig af om kraften kommer fra tyngdekraften eller noget andet. Gnidningskoefficienten er kun afhængig af de materialer, som gnider mod hinanden


Svar #4
11. oktober 2014 af Ellapigen (Slettet)

men er gnidningskoefficienten ikke også afhængig af den dynamiske eller statiske gnidning??


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2014 af peter lind

Nej. Gnidningskoefficienten er alene afhængig af materialerne


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#1:  Ad:  Gnidningskoefficienten betragtes normalt som en konstant mellem 0 og 1 . . .

Gnidningskoefficienten for aluminium/aluminium = 1,05 . . 1,35.  Så der findes nok ikke en øvre grænse for μ.

http://www.engineeringtoolbox.com/friction-coefficients-d_778.html


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Det er korrekt, at gnidningskoefficienten ikke altid er et tal mellem 0 og 1, se

http://en.wikipedia.org/wiki/Friction

Teorien for gnidning er en empirisk teori, der bruges for at forenkle analyse af en given situation. I opgaver i gymnasieregi er det sikkert en god antagelse at gnidningskoefficienten er et tal mellem 0 og 1.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#7:  Jeg forstår ikke, at det er en "god antagelse".  Der er da ikke noget specielt ved aluminium/aluminium friktion. Der er jo ikke tale om neoprengummi mod fint sandpapir, eller en lignende speciel sammensætning.

Men jeg kan godt forstå, at hvis man skal måle en vekselspænding i gymnasieregi, så er det en god antagelse, at spændingen er under 1kV ( af sikkerhedsmæssige grunde ).


Skriv et svar til: gnidningskoefficient

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.