Matematik

Lineære funktion - skæring

11. oktober 2014 af Iamthehomeworker - Niveau: C-niveau

Hej, folkens. Jeg håber at i kan hjælpe mig med dette.

Hvad er betingelserne for skæring med akserne (første- og andenaksen)? Bevis fomlerne.

På forhånd tak. :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. oktober 2014 af mathon

      Hvad må man kræve af den rette linje, hvis den skal skære begge koordinatakser?


Svar #2
11. oktober 2014 af Iamthehomeworker

At man skal vide hvad a og b er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. oktober 2014 af mathon

Hvis linjen er parallel med x-aksen?

Hvis linjen er parallel med y-aksen?


Svar #4
11. oktober 2014 af Iamthehomeworker

Undskyld, men den forstår jeg ikke helt. :(


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. oktober 2014 af mathon

Hvis linjen er parallel med x-aksen har 
den ligningen
                             y = k     
                                  for k ≠ 0 har linjen ingen fælles punkter med x-aksen
                                  for k = 0 har linjen alle punkter fælles med x-aksen og ét punkt fælles med y-aksen.

Hvis linjen er parallel med y-aksen har 
den ligningen
                             x = k     
                                  for k ≠ 0 har linjen ingen fælles punkter med y-aksen
                                  for k = 0 har linjen alle punkter fælles med y-aksen og ét punkt fælles med x-aksen.
                                  


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. oktober 2014 af mathon

Hvis den rette linje ikke er parallel med nogen af koordinatakserne, skrives den almindeligvis
på kartesisk normalform

                                         y = ax + b        a ≠ b

I hvilke punkter skæres koordinatakserne?


Svar #7
11. oktober 2014 af Iamthehomeworker

Jeg har fået af vide at skæring med førsteaksen er (-b/a , 0) og andenaksen er (0, b). Jeg er ikke sikker på om det er resultatet?


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. oktober 2014 af mathon

Du kan selv regne det ud.
          x-aksens punkter er på formen (x,0)   
          y-aksens punkter er på formen (0,y)


Svar #9
11. oktober 2014 af Iamthehomeworker

Tak, fordi du har forsøgt at hjælpe mig, men jeg forstår det stadig ikke endnu.


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. oktober 2014 af mathon

x-aksen har ligningen
                                                    y = 0
den skrå linje har formen
                                                    y = ax + b     a ≠ 0
skæring kræver derfor
                                                    0 = y = ax + b
hvoraf
                                                    ax + b = 0
                                                    ax = -b
                                                    x = -b/a
skæringspunktet med x-aksen
er derfor
                                                    (x,y) = (-b/a;0)


           


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. oktober 2014 af mathon

Beregn tilsvarende skæring med y-aksen.


Svar #12
11. oktober 2014 af Iamthehomeworker

x = 0

f(0) = a * 0 + b = 0 + b = b

(0,b)?


Brugbart svar (0)

Svar #13
11. oktober 2014 af mathon

Nemlig


Svar #14
11. oktober 2014 af Iamthehomeworker

Mange tak. :)

Hvad er så forskellen mellem de her 2 spørgsmål?

"Grafen for en ret linje skærer hver af akserne et sted - hvordan kan man bestemme denne værdi på hver af akserne?" og

"Hvad er betingelserne for skæring med akserne? Bevis formlerne?"


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. oktober 2014 af mathon

Sammenfat alt det ovenstående og konkluder. Så har du svaret.


Svar #16
11. oktober 2014 af Iamthehomeworker

Mange tak for hjælpen. 


Brugbart svar (0)

Svar #17
12. oktober 2014 af mathon

Evt. kan du af
                            y=ax+b\; \; \; a\neq 0   udlede den rette linjes ligning på akseskæringsform:

     
                            ax-y=-b

                            -\frac{a}{b}x+\frac{y}{b}=1

                             \frac{x}{\mathbf{\color{Red} -\frac{b}{a}}}+\frac{y}{\mathbf{\color{Red} b}}=1      hvoraf
                                                                        f\! or\; \; x=0\; \; er\: \: y=b
                                                                        f\! or\; \; y=0\; \; er\: \: x=-\frac{b}{a}
                                                                          
                           


Skriv et svar til: Lineære funktion - skæring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.