Fysik

Massemidtpunkt

21. oktober 2014 af UK343 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Kan det passe at tre legemer, som danner en trekant har massemidtpunktet 0?


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

Ja, hvis koordinatsystemets begyndelsespunkt er i massemidtpunktet.

Generelt er det ikke sandt. Massemidpunktets beliggenhed afhænger af trekantens udseende, og af massernes størrelser.


Svar #2
21. oktober 2014 af UK343 (Slettet)

Hvis det nu er denne trekant


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#2

Trekanten er ligebenet, men masserne er ikke lige store, og massemidtpunktet er ikke i trekantens geometriske midtpunkt, hvis det var det, du mente med 0.

Benyt den generelle definition for stedvektoren til massemidtpunktet af n punktmasser

        rCM = ∑nk=1 mk·rk / ∑nk=1 mk .


Svar #4
21. oktober 2014 af UK343 (Slettet)

kan man skrive det som:

(m1*x1+m2*x2+m3*x3)/(m1+m2+m3)

Eller er jeg helt forkert på den?


Brugbart svar (0)

Svar #5
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#4

Ja, det er massemidtpunktets x-koordinat som vist i #3.


Svar #6
21. oktober 2014 af UK343 (Slettet)

Og y-koordinaten regner man på samme måde bare med y i stedet for x ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jo, det er jo angivet i vektorligningen i #3.


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. oktober 2014 af hesch (Slettet)

#6:  Man kan bekvemt tegne trekanten i en kompleks talplan, fx med m1 placeret i origo.  Man kan så opskrive en kompleks momentligning ved:

z = 0*m1 + L*m3 + L/ 60º * m2

Massemidtpunktet er så placeret i  z / (m1+m2+m3)

Bekvemt fordi mange lommeregnere og programsprog implicit kan regne med komplekse tal.


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2015 af MissGeek87 (Slettet)

Nogen der kan vise udregning for massemidtpunktet. Forstår det ikke helt?


Skriv et svar til: Massemidtpunkt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.