Matematik

Logaritme

25. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hvad er forskellen på ln(x) og log(x) , for har nemlig set begge dele, men ved ikke forskellen


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. oktober 2014 af Drunkmunky (Slettet)

Du har, at ln(x) er defineret som den inverse til ex hvor log(x), som standard, er defineret som den inverse til 10x.

Altså har du f.eks., at ln(100)=4,605 hvor log(100)=2, da e4,605=100 og 102=100


Svar #2
25. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

Mange tak det forstår jeg godt, men hvad betyder den inverse


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2014 af Drunkmunky (Slettet)

Det betyder, at ln(ex)=x og, hvor log(x) er 10tals logartimen, så vil log(10x)=x


Svar #4
25. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

Okay mange tak

Fortsat god weekend


Svar #5
25. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

Så når man skriver log(100) = 2 , står det så rigtigt log10(100) = 2 , hvormed man finder ud af den eksponent der skal anvendes på tallet 10, for at få resultatet 100

Tilsvarende med ln(x) står der så rigtigt lne(x) ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#5

ln(x) står altid for den naturlige logaritmefunktion hvis grundtal er tallet e. Man vil aldrig skrive lne(x) .

I dansk matematikundervisning til og med gymnasieniveau står log(x) sædvanligvis for logaritmefunktionen med grundtal 10.

I matematik på universitetsniveau betegner log(x) sædvanligvis den naturlige logaritmefunktion med grundtal e. Da logaritmefunktioner med grundtal forskellig fra e er proportionale med den naturlige logaritmefunktion er der sædvanligvis ikke behov for at have forskellige logaritmesymboler i teoretisk matematik.


Svar #7
25. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#6

Hej Andersen og mange tak for dit svar

Men man må da gerne skrive lne(x) så der kan ses med det samme at der findes en eksponent anvendt på grundtallet e
Ligesom med log(x) der må man også skrive log10(100) så finder ud af eksponenten anvendt på grundtallet 10
Og log100(1000) da finder man så ud eksponenten der anvendes på grundtallet 100


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#7

Jo, men ln(x0 benyttes kun om den naturlige logaritmefunktion, så der er ingen grund til at klistre et ekstra e på den. Det er kun symbolet log(x) der sædvanligvis udstyres med grundtallet, for eksempel log10(x) eller logb(x) .


Svar #9
25. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#8

Mange tak Andersen

Er der en regel for differentieren af log(x) ? Jeg ved den for ln(x). ln '(x) = (1/x)


Brugbart svar (0)

Svar #10
25. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#9

Der gælder, for logaritmen med grundtal b (hvor b > 0 og b ≠ 1), at

         logb(x) = ln(x) / ln(b)

og dermed har man

        d/dx(logb(x)) = (1/x) · (1/ln(b))


Svar #11
26. oktober 2014 af Koburg58 (Slettet)

#10

Hej Andersen og tusind tak for dit svar, meget brugbart.

Er følgende rigtigt differentieret, og må man bruge ⇒ i differentialregning

ln ''(x) = - (1/x2)

Må man også skrive det som 

ln'(x) = (1/x) ⇒ ln ''(x) = - (1/x2)


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. oktober 2014 af Andersen11 (Slettet)

#11

Man bør skrive det (ln(x))' og (ln(x))'' eller d/dx(ln(x)) og d2/dx2(ln(x)) .

Man kan benytte   p ⇒ q   overalt, hvor det er relevant at anføre at udsagnet p medfører udsagnet q.


Skriv et svar til: Logaritme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.